«Ναι» σε συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ είπε ο Ζ.Γιόλεφσκι

 
«Ναι» σε συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ είπε ο Ζ.Γιόλεφσκι
1074819 b «Ναι» σε συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ είπε ο Ζ.Γιόλεφσκι
ΑΠΕ
Επανέναρξη των τριμερών συνομιλιών προωθεί ο Μ.Νίμιτς
Νέα Yόρκη
 

Την πρόθεση της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία καθώς και να συζητήσει εντατικά, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γιόλεφσκι, όπως δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, επανέλαβε στον κ. Νίμιτς ότι η ΠΓΔΜ « επιδιώκει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία όμως θα διαφυλάττει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των ‘Μακεδόνων’ πολιτών και η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ευρωατλαντικών αξιών».

Τόνισε, ακόμη, στον κ. Νίμιτς ότι η κυβέρνηση της χώρας του «αναμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, στο τμήμα που αφορά την ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές».

Ο εκπρόσπωπος της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι ο σεβασμός των ανειλημμένων υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία θα συμβάλει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παρουσίασε στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Προβληματισμός Ντ.Μπακογιάννη

Τον προβληματισμό της για την πολιτική της κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα εξέφρασε η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ και τέως υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Προβληματίζομαι, όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντάται και σε επίπεδο πρωθυπουργού μάλιστα, με τους κυβερνώντες των Σκοπίων, πριν ακόμα καλά καλά οριστεί η συνάντηση με τον κατ εξοχήν αρμόδιο εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ» είπε η κα Μπακογιάννη, στη διάρκεια ομιλίας της στα Χανιά.

Η ίδια εξέφρασε προβληματισμό και για τα όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας: «Προβληματίζομαι, όταν λίγες μέρες μετά ακούω τον κ. Γκρούεφσκι να μας απειλεί ότι εκείνος θα διακόψει το διάλογο αν δεν συμμορφωθούμε».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. ΠΓΔΜ: Πολιτικές διαφωνίες για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ονομασία
  2. Επικρίσεις για την ονομασία του κεντρικού οδικού άξονα της ΠΓΔΜ σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών»
  3. Δελαβέκουρας : Σταθερή η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  4. Ράσμουσεν: Κλειδί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η ονομασία
  5. Αντιπαράθεση Δρούτσα – Καρατζαφέρη για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Comments