Δρούτσας: «Ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. μετά την επίλυση της ονομασίας»

Hμερομηνία : 18-11-09

Δρούτσας: «Ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. μετά την επίλυση της ονομασίας»

Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στο Βελιγράδι και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Β. Γέρεμιτς.

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει ως «δυναμικός πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια» με πρώτο στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, στο Βελιγράδι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Δ. Βαλκάνια.

Η «Ατζέντα 2014», όπως αποκαλείται πλέον η πρόταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου προς την ΕΕ, για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων ως το 2014, ήταν το «κύριο θέμα» της συζήτησης που είχε ο κ. Δρούτσας με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς κατά την άφιξή του απόψε στο Βελιγράδι, όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι με την Ατζέντα 2014 η Ελλάδα εκφράζει την ειλικρινή της βούληση να γίνει η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής πορείας των Δ. Βαλκανίων. «Ειλικρινή βούληση έχει και απέναντι στα Σκόπια τα οποία θέλει να ενταχτούν στην ΕΕ, αλλά υπό την ξεκάθαρη προϋπόθεση την προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας».

«Έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το έχουμε τονίσει ξεκάθαρα γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να μιλάμε με καθαρές κουβέντες ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρεξηγήσεων ή εκπλήξεων», υπογράμμισε.

Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την «πλήρη κατανόηση της Σερβίας στη θέση της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ» και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Βελιγραδίου σε αυτό θέμα».

Αναφερόμενος στην Ατζέντα 2014, είπε ότι η Σερβία χαιρετίζει την ελληνική πρωτοβουλία και τόνισε ότι «περιμέναμε να αναλάβει ξανά η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, να αναζωογονήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία της προς την ΕΕ, η οποία ισχυροποιείται με την πρωτοβουλία αυτή.

«Η Ελλάδα έδειξε ότι είναι φίλη και κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή περιοχή των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

«Στις λίγες εβδομάδες που έχω αναλάβει καθήκοντα είναι η τρίτη συνάντηση με τον κ. Γέρεμιτς και αυτό δείχνει όχι μόνον τη θερμή σχέση, αλλά και τη στρατηγική σχέση και την κοινή βούληση να προωθήσουμε ακόμη πιό στενή συνεργασία. Αισθάνομαι το Βελιγράδι σπίτι μου», είπε ο κ. Δρούτσας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για το 2014, είπε ότι πρόκειται για πολιτική πρόταση με ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό, καθώς 100 πριν ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος από την ίδια περιοχή και οι ρίζες του, την ταλαιπωρούν ως σήμερα.

Με την πρότασή μας λέμε κάτι πολύ απλό, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας. «Η ΕΕ που αποτελεί το πιό επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης που έχουμε γνωρίσει, οφείλει να αναλάβει και τις ευθύνες της για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Την ελληνική πρωτοβουλία αναπτύσσει ο κ. Δρούτσας σε σειρά άρθρων και συνεντεύξεων που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Πολίτικα του Βελιγραδίου, στο πρακτορείο Τανγιούγκ και στην εφημερίδα Νοβόστι.

Ο κ. Γέρεμιτς υπενθύμισε ότι τα Δ. Βαλκάνια έχουν μπροστά τους δύσκολες εβδομάδες, καθώς αναμένεται η άρση της θεώρησης των διαβατηρίων για την ΕΕ, ενώ ειδικότερα για τη Σερβία εκκρεμεί το ξεπάγωμα της ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή της πορεία. «Έχουν προκύψει όλες οι προϋποθέσεις για το ξεπάγωμα της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης», είπε, προσθέτοντας ότι η Σερβία επιθυμεί να γίνει πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, αλλά και για τη στήριξη στον αγώνα για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και τόνισε ότι ποτέ και καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, ενώ αύριο θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία για τον πατριάρχη Σερβίας Παύλο και ακολούθως θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα βρίσκεται στο Σαράγιεβο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Related posts:

Comments