Βέροια: Διάλεξη της Αγγ. Κοτταρίδη για το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές

anakotro Filippou

Διάλεξη με θέμα «Το ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές» και με ομιλήτρια την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη διοργανώνει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (8μμ), το Νομαρχιακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Επιστημόνων Μηχανικών Ημαθίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Μετοχίου.

Η κ. Κοτταρίδη στην ομιλία της θα αναφερθεί στην αποκάλυψη του ανακτόρου η οποία έγινε στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου της ΙΖ’ ΕΠΚΑ στις Αιγές το 2007. Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη «η συστηματική ανασκαφική διερεύνηση στις κοίτες θεμελίωσης , στα υποστρώματα των δαπέδων, αλλά και στον μη ανασκαμμένο μέχρι τώρα περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και η σχολαστική μελέτη της στρωματογραφίας σε συνδυασμό με την ταξινόμηση και τη μελέτη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών έδωσε απαντήσεις στα καίρια ζητήματα της χρονολόγησης, της μορφής και ιστορίας του.

Κτίσμα του Φιλίππου Β’, με ελάχιστες επουσιώδεις ελληνιστικές τροποποιήσεις στο βοηθητικό περιστύλιο, το ανάκτορο των Αιγών, είναι όχι μόνον το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασσικής Ελλάδας , ένα μοναδικό οικοδόμημα όπου η λειτουργικότητα συνδυάζεται άψογα με την απόλυτη συνέπεια και την γεωμετρική καθαρότητα της μορφής που δίνει υπόσταση στη θεϊκή αρμονία των πυθαγορείων συλλογισμών, ένα κτήριο σταθμός στην ιστορία της αρχιτεκτονικής , αρχέτυπο των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης, που ενσωματώνοντας όλη την κλασσική παράδοση ανοίγει τον δρόμο στην νέα εποχή».

Στη διάλεξη έχει κληθεί και θα παραστεί η χήρα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου Όλυ και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

laosver.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ (noiazomai.net)




Related posts:

Comments