Το Σκοπιανό στις λίμνες των Πρεσπών

Το Σκοπιανό στις λίμνες των Πρεσπών  
 
  • 1443849
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Κρίσιμο ραντεβού Παπανδρέου-Γκρούεφσκι-Μπερίσα.

Αναθερμαίνεται το ζήτημα της ονομασίας.

Πιέσεις για συμβιβαστική λύση

Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ για την προώθηση της προστασίας της περιοχής των Πρεσπών. Η παρουσία στην Πύλη της Πρέσπας των πρωθυπουργών των τριών όμορων χωρών, Γ. Παπανδρέου, Σ. Μπερίσα και Ν. Γκρούεφσκι, προμηνύει ότι η θεματολογία της ατζέντας θα διευρυνθεί. Είναι εξάλλου εμφανές ότι και οι τρεις πλευρές θέλουν να στείλουν μηνύματα γύρω από την εκκρεμότητα του ονόματος και για θέματα που σχετίζονται με αυτό. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος.
Επισήμως, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει καλέσει τους ηγέτες της Αλβανίας και των Σκοπίων, κ. Μπερίσα και Γκρούεφσκι, προκειμένου να συζητήσουν για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής των Πρεσπών, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το κοινό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2000, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροβιότοπων.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να παρακάμψει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΟΗΕ. Ωστόσο, δεν αρνείται ότι θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των τριών πρωθυπουργών για θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα μεταξύ των τριών όμορων χωρών. “Συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν πρόκειται να ξεφύγουμε -στο θέμα της ονομασίας- από το γνωστό διαπραγματευτικό πλαίσιο, δηλαδή μέσω του ΟΗΕ”, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. Παρότι επανέλαβε ότι “η τριμερής αυτή συνάντηση έχει συγκεκριμένο θέμα, την προστασία του περιβάλλοντος”, συμπλήρωσε ότι “αν τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα ανάμεσα σε δύο μέρη, θα υπάρχει απλώς συζήτηση. Απόφαση και συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία”.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Είναι πάντως εμφανές ότι και οι τρεις πλευρές θέλουν να στείλουν μηνύματα γύρω από την εκκρεμότητα του ονόματος και για θέματα που σχετίζονται με αυτό. Η νέα ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου θέλουν να επισημάνουν ότι η χώρα μας ως μέλος του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ διαθέτει το πλεονέκτημα των πρωτοβουλιών στην περιοχή και είναι το “κλειδί” για όσους επιδιώκουν ευρωπαϊκή πορεία. Παράλληλα θέλει να καταδείξει πως, παρά την πιστή εμμονή της Ελλάδας στη γνωστή “κόκκινη γραμμή” για το όνομα, είναι σε θέση, με ειλικρινή διάθεση, να ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας, αρκεί να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση και ο έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την Τρίτη, μιλώντας το βράδυ σε επίσημο δείπνο προς τιμήν τού πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ στην Αθήνα, ο Κ. Παπούλιας είπε: “Θέλω να είμαι σαφής, γιατί η θέση αυτή είναι εθνική: Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του ʽμακεδονισμούʼ θα έχει υψηλό κόστος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του είναι καταχρηστική. Όσο τα Σκόπια επιμένουν, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ε.Ε. παγωμένη”.

ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σκοπιανή ηγεσία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τη συνάντηση και να εμφανιστεί ευέλικτη. Προς το εσωτερικό, θέλει να δείξει ότι εμμένει στις θέσεις της και, προς τους Ευρωπαίους, ότι είναι διατεθειμένη να κάνει βήματα σύγκλισης, προς μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Όσο για τον αλβανό πρωθυπουργό, η περαιτέρω προσέγγιση της χώρας του με την Ελλάδα είναι μονόδρομος προς την Ε.Ε., ενώ το όνομα των Σκοπίων αποτελεί θέμα συζήτησης και μεταξύ των σκληρών εθνικιστικών μειονοτικών αλβανικών κύκλων της ΠΓΔΜ.

Διεθνείς πιέσεις για “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”

Δέκα μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί η έκθεση της Κομισιόν για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., το ζήτημα της ονομασίας φαίνεται πως ξαναθερμαίνεται, με εκδήλωση πιέσεων για επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης.   
Λαβή για κάθε είδους εικασία δίνει η αυριανή συνάντηση των Γ. Παπανδρέου, Ν. Γκρούεφσκι και Σ. Μπερίσα, αλλά κυρίως μια κατʼ ιδίαν συνάντηση των δύο πρώτων. Και αφορμή είναι μεν η επεξεργασία της πρότασης για την προστασία του οικοσυστήματος των Πρεσπών, που συνδέει τις τρεις χώρες, ενόψει τη συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη σε δέκα μέρες, αλλά η φημολογία για συζήτηση του ζητήματος της ονομασίας ενισχύεται από το κλίμα που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ευλογούν κάθε διαδικασία επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για το όνομα και κατάληξή τους πριν από την 7η Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα των Σκοπίων Βρέμε και ο τηλεοπτικός σταθμός Α1 αναφέρονται στις πιέσεις που έχουν ασκηθεί σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ από διεθνείς παράγοντες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος με επίτευξη ενός είδους συμβιβασμού. Τα δύο μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούνται διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζουν, σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση των Πρεσπών είχε αποφασιστεί αρκετά νωρίτερα και η ημερομηνία της κρατήθηκε μυστική, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις δημοσίως και στις δύο χώρες.
Μάλιστα οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Γκρούεφσκι μπορεί να φθάσουν σε μία προφορική συμφωνία για το όνομα, το οποίο εικάζεται ότι είναι το “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Προσθέτουν δε πως Σκόπια και Αθήνα θʼ αρχίσουν αμέσως συνομιλίες σχετικά με τη διεθνή χρήση του νέου ονόματος και μια νέα συνάντηση των Γκρούεφσκι και Παπανδρέου θα επιδιωχθεί να λάβει χώρα όχι αργότερα από τη 2α Δεκεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών θα είναι έτοιμο και σε θέση την 7η Δεκεμβρίου να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ ταυτόχρονα με την Ισλανδία.
Από τις Βρυξέλλες εκδηλώνεται ικανοποίηση για τη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι και μάλιστα ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν δήλωσε ότι “η προσπάθεια των δύο χωρών αποτελεί καλό σημάδι. Είναι ξεκάθαρο ότι η παρότρυνσή μας για διαπραγματεύσεις αποτελεί ισχυρή ενίσχυση προς την επίλυση του ζητήματος του ονόματος”. 

 

Related posts:

Comments