Δεν κάνουν πίσω τα Σκόπια για το όνομα

Δεν κάνουν πίσω τα Σκόπια για το όνομα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
 
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ δεν διαπιστώθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τις γνωστές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, στην οποία επέμεινε η σκοπιανή ηγεσία στην τετ α τετ συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στις Πρέσπες, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του περί μη αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, αλλά και αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Χθες μάλιστα έστειλε επιστολή στους 27 ομολόγους του της Ε.Ε. ζητώντας τη στήριξή τους για να λάβει η χώρα του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου (10 και 11) ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μεθαύριο συναντάται ο κ. Γκρουέφσκι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε μια ύστατη προσπάθεια του δεύτερου, λένε διπλωματικές πηγές, να πιέσει τη σκοπιανή ηγεσία να συμβιβαστεί για το όνομα.

Για λύση-εξπρές
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρυξέλλες και συγκεκριμένα η σουηδική προεδρία, η οποία ασκούσε εδώ και εβδομάδες πίεση και προς τις δύο πλευρές για λύση-εξπρές του ζητήματος της ονομασίας, προσανατολίζονται στο να μη συμπεριληφθεί το ζήτημα της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.

στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Η σουηδική προεδρία, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να βρεθεί μια διέξοδος που θα επιτρέψει την αποφυγή άσκησης βέτο από την Αθήνα, αλλά και να ικανοποιήσει ταυτοχρόνως τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς. κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας: «Δεν λέει κανείς ότι αυτομάτως σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τεθεί κάτι στην ατζέντα και να υπάρξει μια απόφαση. Θα ήθελα να ξεφεύγουμε από αυτές τις λογικές ότι σώνει και καλά είναι προγραμματισμένο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου να υπάρξει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4548503&ct=1

Related posts:

Comments