Θεσσαλονίκη: Ο Μακεδόνας Φίλιππος Πετσάλνικος παρουσιάζει και βραβεύεται

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη την κοινή έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Υπουργείου Εξωτερικώντης Δημοκρατίας της Σερβίας “Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία - Απόρρητα γιουγκοσλαβικά έγγραφα 1950-1967”.

Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είναι ο πρώτος στα χρονικά Μακεδών που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων -και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία. Είναι εκ μητρός εγγονός του γηγενούς Μακεδονομάχου Χρυσού Μπίβουλα. Για τον λόγο αυτό η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών απεφάσισε ομόφωνα να του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιό της. Από το 1985 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Καστοριάς, διετέλεσε Υπουργός πολλές φορές και από το 1981 είναι στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Η έκδοση δημοσιεύει για πρώτη φορά διεθνώς εβδομήντα απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας που παρεχώρησε, από το ομοσπονδιακό Αρχείο, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας. Δημοσιεύονται αυτούσια στο πρωτότυπό τους και σε πιστή ελληνική μετάφραση. Είναι εξαιρετικής σημασίας διότι φωτίζουν αυθεντικά, από την γιουγκοσλαβική πλευρά, όσα κρίσιμα θέματα συνθέτουν ακριβώς το επίκαιρο πρόβλημα στις σχέσεις αλλά και στις εκατέρωθεν αξιώσεις Αθηνών-Σκοπίων. Εστιάζονται μάλιστα σε μια κομβικής σημασίας χρονική περίοδο, 1950-1967, αμέσως μετά την λήξη του ελληνικού Εμφυλίου, οπότε η Γιουγκοσλαβία είχε αποχωρήσει από τον σοβιετικό συνασπισμό και αποκαθίσταντο σταδιακά οι ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις. Ωστόσο, παρέμειναν ανυπέρβλητα μέχρι τέλους όσα καίρια ζητήματα δημιούργησαν αμφίδρομα η ίδρυση της ομόσπονδης γιουγκοσλαβικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας με το όνομα της Μακεδονίας, η ταυτότητα των κατοίκων της, ο αλυτρωτικός «μακεδονισμός» των Σκοπίων και ο ελληνικός Εμφύλιος.

photoreportage.gr

Related posts:

Comments