Σκόπια: το ντόμινο του εκβιασμού

 
  • Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων συνιστά μία από τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον Γιάνους Μπουγκάλσκι, πρώτο κάτοχο της Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSΙS), ο οποίος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι αυξημένο.
  • […] το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια πιάνει το νήμα από εκεί όπου το άφησε η κυβέρνηση Κλίντον πριν από 2001. Οπως επεσήμανε ο αμερικανός αναλυτής η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η χώρα που απασχολεί πιο πολύ την Ουάσιγκτον, λόγω και της ανησυχίας για πιθανή διάλυση του κράτους, αν η «Σερβική Δημοκρατία» προχωρήσει σε πιθανή αυτονόμηση. Ανάλογος φόβος απόσχισης των Σέρβων επικρατεί και στο Κοσσυφοπέδιο, εξέλιξη η οποία θα πυροδοτούσε ανάλογα φαινόμενα τόσο στους Αλβανούς της Νότιας Σερβίας όσο ενδεχομένως και στον αλβανικό πληθυσμό της πΓΔΜ, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Περισσότερα στο άρθρο του Άγγελου Αθανασόπουλου, από το σημερινό “Βήμα“. Πληροφορίες για το CSIS και την έδρα Λαυρεντιάδη, δίνει η Μελίνα Χαριτάτου στο “Έθνος”.

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Παγίδα στήνουν με το όνομα οι Αμερικανοί
  2. H Mέρκελ θέλει να λύσει και το ….σκοπιανό!
  3. Καυστικό σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών, για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια
  4. Θεσσαλονίκη- Ο Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας που εκδόθηκε στο Κέμπριτζ το 1850 και ο Χάρτης του Πληθυσμού του Πόντου (Αθήνα, 1920), περιλαμβάνονται στο πλούσιο αρχειακό υλικό του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας
  5. Εντυπωσιάστηκε από το αρχαίο κάλλος ο ΓΓ του ΟΗΕ
Comments