Ιταλία: Ο Δήμος Νάπολης τιμά τον Ελληνισμό

Ιταλία - Ο Δήμος Νάπολης τίμησε την Ελληνική Διασπορά

Ο Δήμος της Νάπολης, ύστερα από πολύχρονο αγώνα της Ομογένειας της περιφέρειας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, αποφάσισε την τοποθέτηση αναμνηστικής πλάκας στον ιστορικό Ελληνικό Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Όπως αναγράφεται στην αναμνηστική πλάκα, ο ιταλικός δήμος αναγνωρίζει τη συμβολή του Ελληνισμού στην πρόοδο και ευημερία της πόλης τα τελευταία πεντακόσια χρόνια.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος επαναφέρει, εν μέρει, σε ισχύ την καθιερωμένη ιστορική ονομασία της οδού, με την ένδειξη «Via San Tommaso d’Aquino, già Vico dei Greci». Στα αποκαλυπτήρια, που έγιναν χθες, παραβρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Εμμανουήλ Αποστολάκης, ο Μητροπολίτης Ιταλίας, κ.κ. Γεννάδιος, το Ελληνικό Κλιμάκιο στο ΝΑΤΟ, εκπρόσωποι του Δήμου, προσωπικότητες της περιφέρειας και πολλοί ομογενείς.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, ο Επίτροπος της τοπικής Αδελφότητας, Δημήτριος Παυλίδης, ενώ ο Γιάννης Κορίνθιος, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας, που δικαιώνει τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου των Ελλήνων στη Νάπολη ιδρύθηκε από τον Θωμά Παλαιολόγο, τελευταίο Δεσπότη του Μιστρά που μετά την άλωση του Δεσποτάτου από τους Οθωμανούς κατέφυγε στην Ιταλία, και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1518. Αρχικά ο Ναός ονομαζόταν “Ναός των Αγίων Αποστόλων” για να αποκτήσει το 1617 το σημερινό του όνομα. Εγκαινιάστηκε το 1634. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε το 1757 και από τότε έχει την σημερινή του δομή.

Για την ακρίβεια στην πόλη της Νάπολης υπήρχαν δύο δρόμοι με την ονομασία “Vico dei Greci”, από το 1531 μέχρι και την δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα, οπότε και με απόφαση του Μπενίτο Μουσολίνι οι δρόμοι μετονομάστηκαν και πήραν τα ονόματα πεσόντων Ιταλών στρατιωτών. Από τους δύο αυτους δρόμους στην σύγχρονη πόλη της Νάπολης υπάρχει μόνο ο ένας, η “Οδός Αγίου Θωμά Ακινάτη, πρώην Οδός των Ελλήνων”.

omogeneia.ana-mpa.gr

La Chiesa e Confraternita dei SS. Pietro e Paolo dei Greci in Napoli

Corriere del Mezzogiorno

Related posts:

Comments