Πρόσφυγες στην Μακεδονία – Δελτίο Τύπου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝIΑ

Από την τραγωδία στην εποποιΐα

 

 

Με συρροή πολλών εκατοντάδων εταίρων και επιφανών Θεσσαλονικέων, ιδιαίτερα καταγομένων από την προσφυγιά, στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παρουσίασε την νέα εμβληματική έκδοσή της Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία. Από την τραγωδία στην εποποιΐα. Πέντε καθηγητές Πανεπιστημίου και εννέα ειδικοί πανεπιστημιακοί τεκμηριώνουν ολοκληρωμένα, για πρώτη φορά, το ανυπέρβλητο εκείνο εθνικό εγχείρημα. Δεκάδες φωτογραφίες και πρωτότυπα έγγραφα συμπληρώνουν έναν τόμο μεγάλου σχήματος που κυκλοφορεί πανελλαδικά από τις εκδόσεις «Μίλητος». Χορηγός ο πρόσφυγας Νικόλαος Χαΐτογλου που τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας.

Η εγκατάσταση, η επιβίωση και η κομβικής σημασίας συμβολή των προσφύγων στην πορεία και στην φυσιογνωμία του Νεοτέρου Ελληνισμού εγείρουν ένα λαμπρό ειρηνικό έπος, που ακόμη μένει άγνωστο. Σε συνθήκες καταστροφής μεταξύ 1922-1938 ο ελληνισμός υπερβαίνει την τρέχουσα Λογική και την αμείλικτη Αριθμητική. Το έπος εκείνο είναι διδακτικό και μπορεί να εμπνεύσει προς τα εμπρός τον ελληνικό Λαό σε μιαν εποχή παρακμής και ολόπλευρης κρίσης όπως η σημερινή.

Το έργο, που εφ’ εξής αποτελεί σημείο αναφοράς της προσφυγιάς, παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας καθώς επίσης, εκ μέρους των συγγραφέων, οι καθηγητές Ιωάννης Κολιόπουλος, Στάθης Πελαγίδης και Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Θερμό χαιρετισμό και ευχαριστίες απηύθυνε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.


Related posts:

Comments