Επιμένει στις θέσεις του για την ονομασία ο Ν. Γκρούεφσκι

 

«Η Ελλάδα θέτει όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξή του, χθες το βράδυ, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κάναλ 5».

gruevski thumb medium Επιμένει στις θέσεις του για την ονομασία ο Ν. Γκρούεφσκι

Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι “η Ελλάδα ζητά ανοιχτά να αλλάξουμε όχι μόνο την ονομασία της χώρας μας, αλλά και τον προσδιορισμό της εθνικής μας ταυτότητας και γλώσσας”.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι “αξιώσεις” αυτές από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, στις συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους. Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπανδρέου πως “τέτοιοι όροι και προϋποθέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από καμία κυβέρνηση στη Μακεδονία, τα επόμενα 100 χρόνια”.

Σε παρατήρηση, αν τα πράγματα στη διεθνή διπλωματία και στις σχετικές διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας είναι τόσο απλοϊκά, όπως τα περιγράφει, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι στην περίοδο αυτή, ο χαρακτήρας των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας περιορίζεται σε ένα σκηνικό “άσπρο-μαύρο”.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι δεν διακρίνει κάποια διαφορά στις θέσεις, μεταξύ του νυν πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και του προκατόχου του Κ. Καραμανλή, για το θέμα της ονομασίας.

Σε ερώτηση ποια είναι η εθνική κόκκινη γραμμή της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι παρέπεμψε στο τμήμα του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του VMRO-DPMNE, στο οποίο, όπως πρόσθεσε, αναφέρεται με σαφήνεια ότι, η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό σε ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα και γλώσσα και ότι όποια πρόταση-λύση προωθηθεί για το θέμα της ονομασίας, θα τεθεί στην ετυμηγορία του λαού.

Τέλος, ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ ότι ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποδεχτεί “οποιοδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας” και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό διαδραματίζει “επικίνδυνο και μη εποικοδομητικό ρόλο”.

Πηγή: Enet.gr

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. ΠΓΔΜ: Πολιτικές διαφωνίες για την διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την ονομασία
  2. Ράσμουσεν: Κλειδί για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η ονομασία
  3. Οι θέσεις των κομμάτων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ
  4. Ο… ελληνικός εμφύλιος φταίει για την ονομασία!
  5. Οι χειρισμοί για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο επίκεντρο κόντρας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Comments