Βάζουν κι από την τσέπη τους για τις ανασκαφές!

M006F01BNS50
 
Χωρίς κονδύλια μένουν φέτος οι αρχαιολογικές ανασκαφές του ΑΠΘ στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω κατάργησης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου
spiridopoulou@makthes.gr

Θύμα του αγκυλωμένου γραφειοκρατικού συστήματος έπεσε η πανεπιστημιακή ανασκαφική δραστηριότητα σε Μακεδονία και Θράκη. Μια παρανόηση(;) ήταν αρκετή, για να αφήσει οικονομικά ακάλυπτες τις έρευνες του ΑΠΘ. Αποτέλεσμα; Επιστήμονες που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων του κράτους, αντί να βοηθηθούν έστω με τα ελάχιστα, βάζουν και από την τσέπη τους!
Με τις πανεπιστημιακές ανασκαφές υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση. Πόροι πλην αυτοί του ΑΠΘ δεν υπάρχουν. Μόνο αυτό το κονδύλι που δίνει κάθε χρόνο από το 1987 το πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο όμως φέτος, μετά την αλλαγή ονόματος και αρμοδιοτήτων του υπουργείου, σκάλωσε στη… νομοθεσία.
Σε συνάντηση που είχε προχθές με τον αρχαιολόγο Μιχάλη Τιβέριο η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε μεν ότι εξαιτίας αυτής της επιπλοκής η φετινή επιχορήγηση μάλλον θα πρέπει να ξεχαστεί, δεσμεύτηκε όμως ότι θα διορθώσει σύντομα την κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι το κονδύλι του υπουργείου προς τους αρχαιολόγους του ΑΠΘ δεν πρόκειται να καταργηθεί. “Το κλίμα ήταν θετικό. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί ο θεσμός της ενίσχυσης”, ανέφερε σε συνομιλία μας ο κ. Τιβέριος.

Η απόφαση ελήφθη, αλλά τα χρήματα άφαντα!


Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει τίτλο “αναζητώντας τη χαμένη επιχορήγηση”. Μια ανασκαφή στα παράδοξα του συστήματος. Κάθε χρόνο οι επικεφαλής των ανασκαφών του ΑΠΘ καταθέτουν αιτήσεις στο υπουργείο για χρηματοδότηση (άλλους πόρους δεν διαθέτουν, εξάλλου), επιτροπή ορίζει την κατανομή των χρημάτων, ο υπουργός την υπογράφει και προς τα τέλη καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου οι επιστήμονες λαμβάνουν το κονδύλι που τους αναλογεί. Έτσι έγινε και φέτος. Η απόφαση υπογράφηκε από τον πρώην υπουργό Σταύρο Καλαφάτη για ενίσχυση των ερευνών με 350.000 ευρώ. Αρχές Σεπτεμβρίου ήρθαν οι εντολές στην ελεγκτική επιτροπή ότι τα χρήματα εγκρίθηκαν, αλλά, ενώ τα ποσά εμφανίζονταν ως λογιστικά υπόλοιπα στους λογαριασμούς, χρήματα δεν υπήρχαν! “Υπουργός να υπογράφει ότι δίνει λεφτά και να μην τα παίρνουμε δεν έχει ξανασυμβεί”, συμπλήρωσε εύστοχα ο κ. Τιβέριος. Εντελώς ανεπίσημα, εκ μέρους της ελεγκτικής επιτροπής του υπουργείου η ενημέρωση ήταν ότι το κονδύλι αυτό ήταν παράνομο και καταργείται!
Αυτήν την κατάσταση οφείλει τώρα να εξομαλύνει η κ. Τζάκρη. Στα μέσα Φεβρουαρίου ευελπιστεί να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί ο κωδικός τού εν λόγω κονδυλίου από το υπουργείο και το θέμα να θεωρηθεί λήξαν.
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, οπότε κανείς δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι, εάν δεν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, η εξέλιξη για την αρχαιολογική έρευνα στη Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τραγική. Εξέχοντες επιστήμονες, όπως ο Στέλιος Ανδρέου, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, η Στέλλα Δρούγου, ο Ιωάννης Ακαμάτης, άνθρωποι που έχουν δώσει την ψυχή τους στο αρχαιολογικό έργο, μας δήλωσαν, κατά κοινή ομολογία, ότι “χωρίς αυτά τα χρήματα θα αλλάξει η εικόνα της αρχαιολογικής έρευνας στη Μακεδονία”. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε ώς εκεί…
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιχειρεί να κλείσει υποθέσεις που αφορούν προπληρωμένες μελέτες του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, προκειμένου να μην εκτεθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα τέθηκε επί τάπητος πριν από λίγες ημέρες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη βρήκε 200 μελέτες ωρίμανσης, όπως λέγονται (αφορούν έργα συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων), στοιβαγμένες στα συρτάρια του ΚΑΣ. Οι εφορείες της χώρας εκπόνησαν και κατέθεσαν εγκαίρως τις μελέτες, προκειμένου η υλοποίησή τους να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η διαδικασία δεν προχώρησε μέχρι τη λήξη του Γ΄ ΚΠΣ. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει τώρα ο κίνδυνος να ζητηθεί η επιστροφή κονδυλίων έχουν εκταμιευτεί για τις μελέτες αυτές (σύνολο 1,2 εκατ. ευρώ), τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να αποτρέψει.

Από το τίποτα… Ενδιαφέρουσα ήταν ακόμη μία δέσμευση της κ. Τζάκρη. Υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει όλα τα έξοδα του ετήσιου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (ΑΕΜΘ) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. “Δεν είναι πολλά λεφτά, αλλά από το τίποτα είναι μια βοήθεια. Επιπλέον, η υφυπουργός θα αναλάβει και την έκδοση του τόμου των πρακτικών του συνεδρίου”, ανέφερε ο κ. Τιβέριος.

Ιαν 22, 2010

Πηγή: Μακεδονία

Related posts:

Comments