ΑΘΗΝΑ Η αρχαιολογική παραγωγή της Μακεδονίας και της Θράκης σε μία ημερίδα

29.01.2010

Πόσο η φύση επηρέαζε τον προϊστορικό άνθρωπο; Ποια ήταν η καθημερινότητα των κατοίκων του αρχαίου οικισμού της Τούμπας; Πόσο εύρωστη ήταν η κοινότητα στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης; Παρουσίαζε κινητικότητα η ζωή στις Αιγές, και τι ρόλο έπαιζε η αγορά της αρχαίας Πέλλας στον ελληνικό κόσμο; Τέλος, τι πρόκειται να απογίνει με τα ευρήματα του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας Έβρου;

Απαντήσεις στα ερωτήματα έδωσαν έξι αρχαιολόγοι, οι οποίοι χθες, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, παρουσίασαν τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματά τους στη Μακεδονία και στη Θράκη.
Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, μιλώντας για τον παραλίμνιο οικισμό της νεότερης νεολιθικής του Δισπηλιού, στάθηκε κυρίως στην άψογη σχέση τού τότε ανθρώπου με το περιβάλλον. Από το στοιχείο του νερού επηρεάστηκαν οι καθημερινές ασχολίες του, ενώ κάποιες εγχάρακτες επιγραφές σε ευρήματα αποκάλυψαν την αγωνία του για έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, ίσως μια δική του γραφή.
Τα λίθινα θεμέλια και η πλινθόκτιστη ανοδομή, οι ταφές μέσα στα οικήματα ή πολύ κοντά σε αυτά, η ευδιάκριτη και η υψηλή τοποθεσία που καταδεικνύει ίσως ισχύ και σημασία ήταν μερικά από τα κυρίαρχα στοιχεία στη ζωή των κατοίκων του αρχαίου οικισμού της Τούμπας Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφηκαν στην ομιλία του Στέλιου Ανδρέου. Εφάμιλλης ισχύος, όμως, ήταν, όπως φαίνεται, και η κοινότητα στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. Τα έντονα ίχνη μαγειρικής προδίδουν, κατά τον Μιχάλη Τιβέριο, την ιδιαίτερη σχέση τους με το καλό φαγητό.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Στέλλα Δρούγου σκιαγράφησε τη δημόσια και ιδιωτική ζωή στις Αιγές (Βεργίνα), που ήταν εξαίρετη, ενώ ανάλογο ήταν και το εμπόριο και η οικονομία στην αρχαία Πέλλα, όπως ανέφερε ο Ιωάννης Ακαμάτης. Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, τέλος, μίλησε για τις διακοσμημένες άμαξες και τους σκελετούς αλόγων που βρέθηκαν στη Μικρή Δοξιπάρα Έβρου, που θα φιλοξενηθούν σε ένα ανασκαφικό μουσείο, η κατασκευή του οποίου γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μοραΐτη.

 
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=50443

Related posts:

Comments