Σκοπιανό: Έταζαν όνομα, έπαιρναν ξενοδοχείο!

FYROM

Σάλος στα Σκόπια, αμηχανία στην Αθήνα για τη συμφωνία των Συντηρητικών της Βρετανίας με τον Γκρούεφσκι. Εντός του μήνα ο κ. Νίμιτς  σε Αθήνα και Σκόπια.

Της Αγγελικής Σπανού

Σάλο στα Σκόπια και αμηχανία στην Αθήνα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας “Daily Telegraph” ότι μέλη του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία προωθούσαν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τη συμφωνία κατασκευής ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο κέντρο των Σκοπίων.  
Κατά το δημοσίευμα, η συμφωνία συνήφθη το 2007 με τη βοήθεια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν όταν συναντήθηκε ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, το 2003, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΓΔΜ – Αγγλίας. Τους Κάμερον και Γκρούεφσκι έφεραν σε επαφή ο βοηθός του Κάμερον, Αντριου Φέλντμαν, και ο γνωστός σλαβομακεδόνας επιχειρηματίας  Όρτσε Κάμτσεβ, επί χρόνια στενοί συνεργάτες λόγω των εταιρειών ένδυσης Orka (από την ΠΓΔΜ) και Jaymora (του κ. Φέλντμαν).
Ο Φέλντμαν, υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον επικεφαλής των Συντηρητικών, το 2007 κέρδισε το συμβόλαιο για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων, παρότι δεν είχε καμία εμπειρία στην κατασκευή και διεύθυνση ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συμφωνία για την κατασκευή του ξενοδοχείου έγινε με την υπόσχεση ότι η ΠΓΔΜ θα έχει την υποστήριξη του κόμματος των Συντηρητικών αναφορικά με την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Στον Λευκό Οίκο

Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Ντ. Κάμερον, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, ζήτησε από τους πολιτικούς των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ΠΓΔΜ.
Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο κέντρο των Σκοπίων δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2007 σε δύο εφημερίδες της ΠΓΔΜ αλλά και στους “Financial Times”. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είχαν την υποχρέωση να είναι ιδιοκτήτες 250 ξενοδοχείων τεσσάρων ή πέντε αστέρων σε όλο τον κόσμο και να έχουν κατασκευάσει ξενοδοχείο. Ελάχιστες εταιρείες εκπλήρωναν αυτές τις προϋποθέσεις και έτσι δεν υπήρξαν πλειοδότες. Ανακοινώθηκε νέος διαγωνισμός, ο οποίος κηρύχθηκε και αυτός άγονος. Τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την “HLH Macedonia”.
Πολιτικοί από την ΠΓΔΜ υποστηρίζουν πως ακολουθήθηκε εσκεμμένα η συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία “HLH Macedonia” θα κέρδιζε στο διαγωνισμό, παρότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την “Telegraph”, η εταιρεία “HLH Macedonia” ιδρύθηκε το 2007, λίγες μόνο ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του ξενοδοχείου. Η “HLH Macedonia” ανήκει στην εταιρεία του Φέλντμαν, η οποία τότε ήταν μια μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση από τη Βρετανία. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σε κτίριο ιδιοκτησίας Κάμτσεβ.
Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 και έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κατασκευαστεί ούτε το ισόγειο του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με το σχέδιο, το ξενοδοχείο θα έχει έξι ορόφους και συνολικά 200 δωμάτια.
Οι Τόρις διαψεύδουν κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, το οποίο αναπαρήγαγαν όλα τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

Εντός του μήνα ο κ. Νίμιτς  σε Αθήνα και Σκόπια

Ζήτημα ημερών είναι η πραγματοποίηση επίσκεψης σε Αθήνα και Σκόπια του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.  Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Νίμιτς “εργάζεται για την εξεύρεση αμοιβαίως ικανοποιητικού χρόνου να επισκεφθεί την περιοχή, ανταποκρινόμενος σε προσκλήσεις και από τις δύο κυβερνήσεις”. Πρόσθεσε ότι, όταν οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες, θα εκδοθεί και η σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η “Μακεδονία”, ο κ. Νίμιτις αναμένεται στην περιοχή στο τέλος Φεβρουαρίου. Εφημερίδες της ΠΓΔΜ δημοσίευσαν σήμερα ότι επίκειται συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Μακεδονία

Related posts:

Comments