Ο Αλεκσάνταρ κι οι Ελληνίτες πάνε διακοπές
Γνωρίζετε τους αρχαίους Ελληνίτες; Το αρχαίο ανδρικό όνομα Αλεκσάνταρ; Όχι; Λοιπόν, ευκαιρία να τα μάθετε – και να τα δείτε – όλα, με τη βοήθεια του ταξιδιωτικού οδηγού «Macedonia» από τις εκδόσεις Bradt.
Συγγραφέας η Ουαλοκινεζομαλαισιανή Λονδρέζα Thammy Evans. Η Thammy έχει κάνει αρκετές γυροβολιές ανά την υφήλιο και ειδικεύεται στην πολιτική ανάλυση και τη διαχείριση της δημόσιας πληροφορίας. Τα προσόντα αυτής της πατριωτοπούλας κρίθηκαν σημαντικά, ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα σε μονάδες του Βρετανικού στρατού στη Βοσνία και το Ιράκ. Έζησε για πέντε χρόνια στην όμορφη χώρα των γειτόνων μας και έκρινε πως, εκεί ψηλά στον Αξιό (Βαρντάρ για τους φίλους), υπάρχει κάποιο μυστικό που πρέπει να μοιραστεί μαζί μας. Ο Βρετανός πρέσβης συμφωνεί και επαυξάνει. Τόσο πολύ, ώστε να στηρίξει την έκδοση αυτού του «εκτενούς» οδηγού, με το να βάλει την υπογραφή του στον πρόλογο. Η Thammy χάρηκε πολύ και ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε πως έκανε πλατς-πλατς-πλατς με τα ποδαράκια της στη θάλασσα, στο εξοχικό της στην Istria.
Ας κοιτάξουμε, όμως, αναλυτικότερα την επίμαχη έκδοση. Πριν απ’ όλα, να συστηθούμε.
κ. Πρέσβη, μας κακομαθαίνετε.
Να μάθουμε τώρα Γεωγραφία, Ιστορία και Πολιτική.
Εσύ, αγαπητέ αναγνώστη, που διαβάζεις τον οδηγό στα αγγλικά, θα μάθεις πως στο ελληνικό τμήμα της γεωγραφικής Μακεδονίας, ο Βαρντάρ εκβάλλει στη Σολούν (ένα όνομα που δεν χρησιμοποιεί κανείς διεθνώς εκτός από λίγους Σλάβους με ονειρώξεις), που έτυχε να έχει κι ένα ελληνικό ονοματάκι σε παρένθεση.
Η Μακεδονία (βολικό αυτό το παιχνιδάκι με τις αδιευκρίνιστες έννοιες) έφτασε στο απόγειό της επί… Αλεκσάνταρ (Aleksandar) του 3ου, που είναι γνωστός και ως Αλέξανδρος (Alexander) ο Μέγας. Το γεγονός πως δεν ήταν αυτό το όνομά του και δεν χρησιμοποιείται πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία το «Aleksandar», δεν έχει καμιά σημασία.
Ακόμη, σε περίπτωση που δεν έχουν ενημερωθεί οι Έλληνες Μακεδόνες από τις αρμόδιες αρχές, έχει συσταθεί νέα διοικητική οντότητα εντός της χώρας, με το όνομα «Αιγαιακή Μακεδονία».
Στην επόμενη σελίδα, ο ποταμός Βαρντάρ (τι κι αν το Αξιός είναι παλιότερο, αφού αναφέρεται στον Όμηρο;) αποκαθιστά τη διεθνή ονομασία της συμπρωτεύουσας. «Estuary at Solun» η προηγούμενη αναφορά, «estuary at Thessaloniki» η τωρινή. Για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Χμ. Λέτε να ήταν απλά λάθη τα προηγούμενα; Μήπως ξέρει ο Έλληνας ιστορικός Λίβιος (βαφτιστικό Ολίβιος, που βγαίνει από την ελιά – Ελ, άρα Έλληνας); Μήπως ξέρει ο Μακεδών, εγγονός του Έλληνα θεού Δία, από τον οποίο κατάγονται οι Μακεδόνες, που είναι ξαδέλφια των Ελλήνων (στα ανώτερα μαθηματικά, αυτή η περίπτωση λέγεται αυτοξαδελφία); Μήπως, έστω, γνωρίζει κάτι ο Αλεκσάνταρ ο 3ος, τον οποίο ήξεραν οι… Ελληνίτες ως Αλέξανδρο τον Μέγα;
Δεν ξέρω. Ίσως να μας βοηθήσει ένας χάρτης. Λένε πως ρωτώντας πας στην Aleksandria, όπου θα βρεις τον Aleksandar, για να τον πείσεις να γυρίσει σπίτι που τον θέλει η μαμά του. Και μετά θα γίνετε ντίρλα στις εκβολές του αρχαίου ποταμού Vardar, με αρχαία μακεδονική τζιντζιμπύρα.
Πάντως, αυτός ο Αλεκσάνταρ είναι μυστήριο τρένο. Να φανταστείτε πως ακόμη δεν ξέρουμε αν ήταν μισός Μακεδόνας και μισός Ηπειρώτης, ή αν ήταν αληθινά Έλληνας. Λέτε να πιάσουμε το κουβάρι από την ανάποδη; Δηλαδή, με δεδομένο πως οι Μακεδόνες είναι απόγονοι του Μακεδόνα και ο Μακεδόνας ήταν απόγονος Έλληνα (Δία), λόγω αυτοξαδελφίας Μακεδόνων-Ελλήνων και ελληνικότητας των Ηπειρωτών, είτε είναι μισός και μισός Έλληνας, είτε ολόκληρος Έλληνας.
Αλλά μήπως κάνω λάθος; Στο κάτω-κάτω της γραφής, έφτιαξε μια πανελλήνια αυτοκρατορία και διέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν το λέω εγώ αυτό. Η Ουαλοκινεζομαλαισιανή το λέει, που είναι και άτομο εμπιστοσύνης του Βρετανού πρέσβη και του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου και ξέρει από πολιτικές αναλύσεις και νουντλς.
Δεν ξέρω, δεν ξέρω. Αυτός ο οδηγός είναι κάθε σελίδα και χαρά, αλλά ο χρόνος μας τελειώνει. Μια εμπειρία ακόμη, λοιπόν.
Αν είστε αχόρταγοι/-ες, πάρτε ακόμη ένα καναπεδάκι (Google Books preview). Και θυμηθείτε: οι οδηγοί της Bradt συστήνονται από τον Michael Palin. Των Monty Python, βεβαίως. Άρα, ένας κακεντρεχής θα έλεγε πως είναι για γέλια.
Υ.Γ.: αυτοί εδώ κι εδώ, θέλουν να μας πουν κάτι;
Related posts:
Latest posts by Phi (see all)
- Νέες ενδείξεις για αυτόχθονες κατοίκους στη Μακεδονία - September 3, 2010
- Ο Αλεκσάνταρ κι οι Ελληνίτες πάνε διακοπές - February 18, 2010
- Μάθε παιδί μου τουρκικά (με το ζόρι) - January 18, 2010
Μήπως πρέπει να τους τραβήξουν μερικές αγωγές όλοι οι σύλλογοι βορειοελλαδιτών (ξενοδόχοι, ξεναγοί, λοιποί επαγγελματίες, ο σύλλογος της πολυκατοικίας μας κλπ) μαζί με το ΥΠΠΟ, το ΥΠΕΞ, κλπ κλπ … για να στρώσουν χαρακτήρα;
Α, σας παρακαλώ κυρία μου! Δεν υπάρχει καμιά σκοπιμότητα πίσω από αυτούς τους εξαίρετους επαγγελματίες! Φαίνεται, εξάλλου, από την πρεμούρα που είχαν ώστε να βγάλουν οδηγό για το Κόσοβο πριν κοπούν οι κορδέλες της «ανεξαρτησίας»!
Πάντως, το διαβολάκι που έχω αριστερά, τα έχει βρει με το αριστερό αγγελάκι και συμφωνούν με την πρότασή σας. Όπως θα έλεγε και γνωστός παθιάρης βλόγερ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ! Στο καφενείο, στη δουλειά, στο κόμμα.
Κρίμα, με βόλευε πολύ και η θέση της "Πολιτείας" και η ποικιλία της και η εξυπηρέτηση που είχα όταν ζητούσα κάτι "δύσκολο" ή σπάνιο. Είχα συνηθίσει και το χώρο, και δυσκολεύομαι να αλλάζω συνήθειες χρόνων…
Πρόταση: πιάστε φιλίες στον «Ιανό», για να πηγαίνουν τα χρήματά σας σε μακεδονική επιχείρηση.
Είμαι τακτική και καλή πελάτις της Πολιτείας, διαμαρτύρομαι μάλιστα συχνά που δεν έχουν on line βιβλιοπωλείο. Είναι στο πρόγραμμα, μού λένε. Τώρα δεν θα χρειαστεί να ξαναδιαμαρτυρηθώ.