Της Αγγελικής Σπανού
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα Σκόπια (την Τετάρτη) και στην Αθήνα (χθες) είναι ότι “υπάρχει βάση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ”, παρά τις διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσκληθούν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη ή αλλού για συνομιλίες, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί απευθείας επαφή μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει σύντομα επίσημη πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.
Καθοριστικές για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αναμένεται να είναι οι συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, στις 9 Μαρτίου, με δεδομένη την αμερικανική σπουδή για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν. Ο Μάθιου Νίμιτς μετέφερε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της και ότι, για τον λόγο αυτό, υπάρχει πραγματική ευκαιρία για συμβιβασμό. “Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υφίσταται μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε”, δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Η συνάντηση, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτήν μετέφερε τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ με την οποία είχε συνομιλίες τις προηγούμενες μέρες. “Ήταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης”, είπε σε χωριστή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι “συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις”.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον “διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία”, η οποία, όπως πρόσθεσε, “θα κινηθεί γρήγορα”.
Ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι ο κ. Νίμιτς “έχει αναγνώσει” μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων και εξέφρασε την αισιοδοξία “οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να φανούν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
Η αντιπολίτευση
Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Αμέσως μετά ο κ. Νίμιτς επανέλαβε την εκτίμησή του ότι “μπορούμε να φτάσουμε στη λύση”.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Καιρός να πούμε αλήθειες σε όλα τα μέτωπα. Η διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων έχει περιοριστεί αισθητά: Οι Σκοπιανοί θέλουν ʽΒόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίαςʼ και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ʽΔημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίαςʼ».
RECENT COMMENTS