ΠΓΔΜ - Συνέντευξη αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην εφημερίδα «Ντνέβνικ»

ΠΓΔΜ - Συνέντευξη αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην εφημερίδα «Ντνέβνικ»

2 Μαρτίου 2010 (11:56 UTC+2)

του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου

Τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος και μάλιστα πολύ σύντομα, εφόσον υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων “Ντνέβνικ” (Dnevnik), η οποία αποτελεί το πρωτοσέλιδο του σημερινού φύλλου της εφημερίδας.

“Λύση μπορούμε να βρούμε και αύριο, εάν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Συζητάμε το θέμα 16 χρόνια. Τα όρια της κάθε πλευράς είναι σαφή. Και το περίγραμμα της λύσης προσδιορισμένο. Αυτό, που χρειάζεται, είναι πολιτική βούληση. Και η Ελλάδα την έχει”, δηλώνει ο κ. Δρούτσας.

Οριοθετεί τη λύση στο πλαίσιο μίας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

“Δεκαέξι χρόνια διαπραγματεύσεων έχουν δείξει ποιο είναι το όριο κάθε πλευράς. Τώρα, είναι θέμα πολιτικής απόφασης να κάνουμε το βήμα μπροστά. Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Ονομασία, που θα είσαστε περήφανοι να χρησιμοποιείτε και θα αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ονομασία που θα μας επιτρέψει επιτέλους να ασχοληθούμε με αυτά, που μας ενώνουν. Και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι λάθος να βάζουμε εμπόδια στη συνεργασία μας “, προσθέτει.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρει ότι η Ελλάδα προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Νίμιτς με ρεαλισμό, στο πλαίσιο της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ.

“Έχουμε να διαχειρισθούμε μια κατάσταση με συγκεκριμένα δεδομένα. Οι χώρες μας είναι γείτονες. Και θέλουμε να γίνουν σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας. Άρα, η λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι απαραίτητη και επιτακτική. Πρέπει λοιπόν να κάτσουμε με υπευθυνότητα, καλή πίστη και εποικοδομητικό πνεύμα και να αναζητήσουμε λύση. Πρέπει να δημιουργήσουμε την εμπιστοσύνη που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μαζί. Λύση που θα απελευθερώσει τις δυνατότητες συνεργασίας που αυτονόητα υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση. Αρκεί να υπάρχει θέληση”, τονίζει.

Σχετικά με τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι η βάση πάνω στην οποία συζητάει η Ελλάδα είναι γνωστή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που καλεί για συμφωνία στο όνομα της ΠΓΔΜ. “Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε, σε αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα εδώ και δεκαέξι χρόνια. Η συνεχής έγερση κάθε είδους εμποδίων υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Δεν είναι κάτι που το λέμε μόνο εμείς, αλλά και πολλοί διεθνείς συνομιλητές μας. Η επιλογή του κ. Γκρούεφσκι να αναγάγει τη διαπραγμάτευση σε υπαρξιακό ζήτημα αναπόφευκτα οδηγεί σε αδιέξοδο και διαιώνιση της διαφοράς”, συμπληρώνει.

Ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ότι η λύση που θα μπορούσε να βρεθεί πρέπει να αποτυπώνει την πραγματικότητα της κατάστασης.

“Η θέση της Ελλάδας βασίζεται στη λογική και τον ρεαλισμό. Μιλάμε για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων. Η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Περιλαμβάνει μέρος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της χώρας σας. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομα. Δεν μπορεί ένα τμήμα της περιοχής να μιλάει για το σύνολο. Η θέση αυτή είναι δίκαιη, σωστή και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Όσο για το εύρος χρήσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε.

Οτιδήποτε λιγότερο από γενική εφαρμογή του ονόματος που θα συμφωνηθεί θα διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση. Εκείνο που εμείς θα θέλαμε σαν καλοί γείτονες είναι να βρούμε μια λύση οριστική. Αλλιώς θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές στις σχέσεις μας. Δεν είστε γείτονες ούτε με τις χώρες του Ειρηνικού, ούτε με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Είστε γείτονες με την Ελλάδα. Και οφείλουμε, εμείς κι εσείς, στους εαυτούς μας, να είμαστε καλοί γείτονες. Και μπορούμε να το κάνουμε, αρκεί να υπάρχει βούληση”, αναφέρει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι στη Βουλή των Ελλήνων, τα περισσότερα κόμματα, πήρανε μία “δύσκολη απόφαση” για το ζήτημα της ονομασίας.

“Το κάναμε, γιατί θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Γιατί θέλουμε να βρεθεί λύση. Τώρα πρέπει κι εσείς να προχωρήσετε. Πρέπει να βαδίσετε για να μας βρείτε στη μέση του δρόμου”, αναφέρει ακόμη ο κ. Δρούτσας και προσθέτει ότι η πολιτική του “εξαρχαϊσμού”, όπως αποκαλείται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, με μετονομασίες αεροδρομίων, δρόμων και εγκαταστάσεων, δεν βοηθάει σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος καθώς αποτελεί ευθεία πρόκληση προς την Ελλάδα, την ιστορία και τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Ο κ. Δρούτσας τονίζει ότι για να βοηθήσει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις έκανε μια ουσιαστική μεταβολή στη στάση της.

“Η κυβέρνηση στα Σκόπια, στην πραγματικότητα, πόσες κόκκινες γραμμές έχει; Το ένα δεν το συζητάει, το άλλο είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε τόσο επικαλείται κι ένα δημοψήφισμα, τη στιγμή που συστηματικά παρουσιάζει την Ελλάδα με μελανά χρώματα στην κοινή γνώμη της χώρας σας, για να προκαταλάβει το αποτέλεσμά του. Θέλω να αναλογισθείτε το εξής: εάν κάναμε κι εμείς το ίδιο, πότε πιστεύετε ότι θα έμπαινε η χώρα σας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Πρέπει όλοι να εγκαταλείψουν την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Η διαιώνιση της διαφοράς είναι εις βάρος του κοινού μας μέλλοντος”, αναφέρει ακόμη.

Ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι οι απευθείας επαφές είναι πολύ σημαντικές και γι’ αυτό το λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επιδίωξε να συναντηθεί άμεσα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σχετικά με τη διάσταση του ζητήματος της ονομασίας και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι το ζήτημα ήταν πάντα διεθνές και περιφερειακό, όσο κι εάν προσπάθησαν ορισμένοι να το περιορίσουν σε ένα διμερές πλαίσιο.

“Άλλωστε, οι συζητήσεις μας βασίζονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η διαδικασία στον ΟΗΕ θα μας δώσει τη λύση και σε αυτή πρέπει να επενδύσουμε. Νομίζω ότι πολλοί μάγειροι στην κουζίνα θα χαλάσουν τη σούπα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας στόχος. Ο σημαντικότερος στόχος για τη χώρα σας και το μέλλον του λαού της. Η Ελλάδα θέλει να πετύχετε αυτό το στόχο. Τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ, όλοι θέλουμε να σας δούμε να έρχεστε πιο κοντά μας. Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και να εργασθούμε για ταχεία λύση” προσθέτει.

Τέλος ο κ. Δρούτσας δηλώνει ότι η ΠΓΔΜ έχει σημαντική θέση στην ελληνική πρωτοβουλία “Ατζέντα 2014” για την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπενθυμίζει ότι η “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” του 2003, είναι αυτή που κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

“Προτείνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί, για εμάς, η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων είναι θέση αρχής. Μην αμφισβητείτε την ειλικρίνεια των προθέσεών μας. Αντίθετα, εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά σας. Η Ελλάδα σάς τείνει με ειλικρίνεια χείρα φιλίας και συνεργασίας”, υπογραμμίζει ο κ. Δρούτσας.

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=9142



Related posts:

Comments