Ενημερωτική συνάντηση στο Μουσείο της Πέλλας ενόψει ΕΣΠΑ

Pella Museum

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Photo@ wikimapia

03/03/2010

Η πορεία αλλα και η αναγκαιότητα ένταξης και προώθησης έργων που θα βοήθήσουν στην ανάδειξη και προβολή της Αρχαίας Πέλλας ήταν το θέμα ενημερωτικής συνάντησης.

Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία του Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του νομού Πέλλας.

Η Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (26/02/10) στην έδρα της ΙΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο παλαιό Μουσείο της Πέλλας όπου η νέα προϊσταμένη κα Αναστασία Χρυσοστόμου παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών κας Τζάκρη και υπηρεσιακών παραγόντων αναφέρθηκε στα έργα  που αναμένεται να ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. για τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί πλήρεις μελέτες στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σφιχτή πολιτική σχετικά με την εκταμίευση πόρων για τον πολιτισμό, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην εξέλιξη των εργασιών ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και ολοκλήρωσης ενός στρατηγικού σχεδίου ενοποίησης αυτών στην Μακεδονία. Ωστόσο μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς δίνεται η ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν έργα που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάδειξης και προβολής του αρχαιολογικού  πλούτου του Νομού με πολύπλευρες ωφέλειες για την τοπική κοινωνία και τη χώρα ευρύτερα.
 
Συγκεκριμένα τα έργα που βρίσκονται υπό ένταξη και συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι τα εξής:

1.Κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, Β  Φάση, στην οποία εντάσσονται: Η κατασκευή της αντιπλημμυρικής τάφρου πέριξ του νέου αρχαιολογικού μουσείου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και ο εξοπλισμός των αποθηκών και των εργαστηρίων.
2.Συντήρηση, προστασία και ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας και περιοχής της.

Συζητήθηκε ακόμη η προετοιμασία της έκθεσης του ορόφου που θα φιλοξενήσει τα ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό του Αρχοντικού, για την οποία χρειάζεται να εκπονηθεί μελέτη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητηθεί η παρέμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Εκτός από τα παραπάνω έργα, συζητήθηκε η ένταξη στα αντίστοιχα προγράμματα και άλλων έργων για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το Δίκτυο Αρχαιολογικών Χώρων του Νομού Πέλλας και συγκεκριμένα τα έργα που αφορούν:
Τη συντήρηση – ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Έδεσσας.
-Τη συντήρηση – ανάδειξη τείχους στον αρχαίο οικισμό Αλώρου Αλμωπίας που είναι ο σημαντικότερος αρχαίος οικισμός της Αλμωπίας με θέα σε όλη την πεδιάδα και στον Αλμωπαίο ποταμό.
Τη συντήρηση – ανάδειξη νεκροταφείου τύμβων Κωνσταντίας. Πρόκειται για 50 ταφικά μνημεία Εποχής Σιδήρου (1000-500 π.Χ.) στους πρόποδες του Παϊκου.
 
Επίσης  σε συνεργασία με την 11η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη του «Διαχρονικού Μουσείου της Έδεσσας και της περιοχής της» η θέση του οποίου βρίσκεται στα όρια της παραδοσιακής γειτονιάς, στο Βαρόσι, και έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου. Σύμφωνα με τη μελέτη μπροστά από το Μουσείο θα υπάρχει και αρχαιολογικός χώρος με τα τείχη της ακρόπολης και του Βυζαντινού κάστρου της Έδεσσας.

epikinoniapress.gr

Related posts:

Comments