Σπάνια αγγεία εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Ιτέα Έβρου

Σπάνια αγγεία εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Ιτέα Έβρου

 Αγγείο τύπου «Tsepina», που συναντάται σε τάφους και ιερά της Οροσειράς της Ροδόπης στη Βουλγαρία. – Σπάνια αγγεία διακοσμημένα με τεχνική που προέρχεται από θέσεις της Βουλγαρίας εντόπισαν αρχαιολόγοι στην Ιτέα Έβρου.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010.

Σπάνια αγγεία, διακοσμημένα με την τεχνική τύπου «Tsepina», που συναντάται σε τάφους και ιερά της Βουλγαρίας, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο εσωτερικό τάφου, στην Ιτέα Έβρου.

Τα συγκεκριμένα αγγεία (το ένα τεφροδόχο και το άλλο από την είσοδο του τάφου) έχουν διακοσμηθεί με ζώνες από εγχάρακτα γραμμικά μοτίβα (τεθλασμένες γραμμές, τρίγωνα και κυματιστές γραμμές) και παραστάσεις αλόγων. Ο συγκεκριμένος τύπος έχει βρεθεί σε θέσεις της οροσειράς της Ροδόπης, στη Βουλγαρία.

«Η συγκεκριμένη κεραμική προοριζόταν μόνο για τελετουργίες και λατρευτική χρήση και είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε τάφο του χώρου της Αιγαιακής Θράκης», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αρχαιολόγος Χρύσα Καραδήμα.

Η ίδια προσθέτει ότι, η ύπαρξη τέτοιων αγγείων στον συγκεκριμένο τάφο πιθανόν να σχετίζεται με την καταγωγή του νεκρού (Θράκας, ίσως εξελληνισμένος), καθώς και με κάποια τοπική λατρεία, στην οποία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η χρονολόγηση της τεχνικής τύπου «Tsepina» είναι προβληματική, καθώς υπάρχουν ομοιότητες με τα χειροποίητα αγγεία της εποχής του Σιδήρου, αλλά έχουν εντοπιστεί σε ταφές του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., ακόμα και των Ρωμαϊκών Χρόνων.

Τα αγγεία τύπου «Tsepina» βρέθηκαν στο εσωτερικό κτιστού αρχαίου τάφου, στην Ιτέα του δήμου Φερών, στον Έβρο. Τον τάφο, διαστάσεων 1,7 Χ 2,45 μέτρα και ύψους 2,30 μέτρα, εντόπισε αρχικά κάτοικος της περιοχής κατά την άροση του αγρού του. Ακολούθησε ανασκαφική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ορθογώνιο ταφικό θάλαμο, με προθάλαμο και θυραίο άνοιγμα φραγμένο με δύο κατακόρυφα τοποθετημένες πλάκες. Η δεύτερη, μεγαλύτερη σε διαστάσεις μαρμάρινη πλάκα φέρει την επιγραφή «ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ ΑΠΟΛΛΟΦΑΝΕΙΟΣ ΜΗΤΡΙ ΠΑΤΡΩΙΑ» και φαίνεται πως βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση σε δεύτερη χρήση.

Στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής συγκαταλέγονται, εκτός από τα αγγεία τύπου «Tsepina», ένας πήλινος αμφορέας, μια μικρή σφαιρική οινοχόη, μία σιδερένια πόρπη και τεμάχια ασημένιων ελασμάτων. Η επιγραφή και τα κινητά ευρήματα οδηγούν στη χρονολόγηση του τάφου στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την ανασκαφή του τάφου της Ιτέας θα παρουσιάσουν οι αρχαιολόγοι της ΙΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Χρύσα Καραδήμα και Αθανασία Τσόκα, το Σάββατο, στην 23η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 της Μαρίας Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΘ? ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts:

Comments