Δίον: Εντοπίστηκε έπαυλη της ύστερης αρχαιότητας

Επισκοπική βασιλική Δίου

 H επισκοπική βασιλική του Δίου

Τριώροφη έπαυλη, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Δίον.

Η οικία εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης, απέναντι από την επισκοπική βασιλική του 4ου αιώνα μ.Χ. Αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και έχει δωμάτια που οργανώνονται γύρω από μια περίστυλη αυλή. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως τέσσερα δωμάτια, τμήμα της αυλής, καθώς και μια κτιστή κρήνη στο κέντρο της αυλής.

Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αριστοτέλης Μέντζος, κατά τη διάρκεια της 23ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, το κτίριο πρέπει να χτίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 400 μ.Χ., ενώ έχει και μια επόμενη φάση ανοικοδόμησης στο τέλος των πρωτοβυζαντινών χρόνων (μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ.). Η οικία φαίνεται ότι κατοικούνταν ως τον 7ο ή 8ο μ.Χ. αιώνα.

Στην οικία δεν εντοπίστηκαν πολλά κινητά ευρήματα, καθώς πρέπει να λεηλατήθηκε συστηματικά ανά τους αιώνες. Από τα ευρήματα ξεχωρίζει λυχνάρι με παράσταση του Δανιήλ του τέλους του 5ου αιώνα μ.Χ.

Naftemporiki.gr

Οι Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές

Στο κέντρο της παλαιοχριστιανικής πόλης βρίσκεται η επισκοπική βασιλική του Δίου. Ο πρώτος ναός ήταν τρίκλιτος, με ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες. Καταστράφηκε στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. πριν την αποπεράτωσή του. Πάνω στα ερείπια του αρχικού κτηρίου, περίπου δύο μέτρα ψηλότερα, οικοδομήθηκε μια νέα μεγαλύτερη τρίκλιτη βασιλική, με τρίστωο αίθριο και βαπτιστήριο. Η νέα βασιλική είχε επίσης δάπεδα στρωμένα με μαρμαροθέτημα και ψηφιδωτό. Στο κέντρο του αιθρίου ανακαλύφθηκε η βάση ενός αναβρυτηρίου. Η κολυμβήθρα του βαπτιστηρίου έχει σχήμα σταυρού Μάλτας εγγεγραμμένου σε οκταγωνικό σχήμα.
Έξω από το νότιο τείχος, στις παρυφές του εκτεταμένου παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου, βρίσκεται η τρίκλιτη κοιμητηριακή βασιλική που χτίστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 5ου αι. μ.Χ. Ο ναός είχε στα ανατολικά ημικυκλική αψίδα με σύνθρονο, δάπεδο στρωμένο με μαρμαροθέτημα και ψηφιδωτό στο κεντρικό κλίτος και τρίστωο αίθριο στα δυτικά. Μετά την καταστροφή της πόλης από τους σεισμούς ο ναός έγινε το κέντρο των κατοίκων που είχαν απομείνει στο Δίον. Έτσι η χρήση του άλλαξε και απέκτησε βαπτιστήριο, πατητήρι σταφυλιών και σιταποθήκη.

Οδηγός Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Related posts:

Comments