Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Β. ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

139 αποδεικτικά στοιχεία κατατέθηκαν στη Χάγη 

13.03.2010 

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ Β. ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

  17.000 υπογραφές Ελλήνων της Μειονότητας με λίστα 11 βασικών παραβιάσεων, στο γραφείο του Γεν. Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου

«Οι Έλληνες της Αλβανίας, μετά την πτώση του καθεστώτος εκείνου το 1990, υπήρξαν και παραμένουν ακόμη θύματα συστηματικών επιθέσεων και προσβολών εκ μέρους του Αλβανικού κράτους και των τοπικών Αρχών, που στόχο έχουν να εξοντώσουν τον λαό αυτό ως μειονότητα εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Προσφυγής Βορειοηπειρωτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά των Αλβανικών Αρχών για παραβίαση των πολιτιστικών, μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΑΣΕ…
Ένας χρόνος πέρασε απʼ όταν μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας κατέθεσαν στη Χάγη την προσφυγή και ο αριθμός ανθρώπων που φωνάζουν για τις παραβιάσεις συνεχώς αυξάνεται.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 139 αποδεικτικά στοιχεία (ντοκουμέντα) και πάνω από 17.000 υπογραφές Βορειοηπειρωτών, ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει αρχίσει, τελευταία, η συλλογή υπογραφών και από Έλληνες «απανταχού της γης»!
Αρχικά προσκομίστηκε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων (δημόσια έγγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, έντυπα, βιβλία, κλπ), καθώς και ένας κατάλογος υπογραφών από 1.032,  Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι, τόσο ο κατάλογος με τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και ο κατάλογος των υπογραφών, παραμένουν ανοικτοί και για άλλα αποδεικτικά στοιχεία και υπογραφές από τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.

ΟΙ 11 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ…
Τα βάσανα που περνά αυτή η μειονότητα είναι πολύ μεγάλα και πολύπλοκα, ενώ δεν απολαμβάνει ούτε τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και που περιλαμβάνονται σε όσα θα πρέπει να σέβεται η Αλβανία, ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απόδειξη αποτελεί η λίστα των παραβιάσεων που ακολουθεί:
• Απουσία απογραφής του Ελληνικού πληθυσμού με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας
• Περιορισμός της περιφέρειας όπου η Ελληνική Μειονότητα αναγνωρίζεται, ενώ δεν αναγνωρίζεται επίσης η μειονότητα και δεν προστατεύονται τα δικαιώματά της, έξω από την περιφέρεια αυτή
• Άρνηση αναγνώρισης της προέλευσής της και προσπάθεια αφομοίωσής της με
• Μη απόδοση των δημευθέντων περιουσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας
• Σιωπηρή ένταξη και αφομοίωση των ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων υπό τη σκέπη της αλβανορθόδοξης εκκλησίας
• Συστηματική και προοδευτική εξαφάνιση των δημοσίων Ελληνικών σχολείων
• Μη χρήση της Ελληνικής γλώσσας στη Δημόσια Διοίκηση όπου προβλέπεται
• Αδικαιολόγητη απαλλοτρίωση των ελληνικών περιουσιών
• Κατάσχεση Ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
• Πολύ περιορισμένη παρουσία Ελλήνων εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση
• Καθόλου δημοκρατική και δίκαια κατανομή της οικονομικής ενίσχυσης και των δημοσίων πόρων
* * *
Το θέμα της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από το Αλβανικό κράτος φαίνεται πως έχει πάρει μια άλλη διεθνή διάσταση. Έγινε το πρώτο βήμα για να πιεστεί και ίσως νʼ αλλάξει την τακτική που ακολουθεί η Αλβανία χρόνια τώρα πάνω σʼ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που διακαώς επιθυμεί να μπει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ. Ζήσης Δρούβης κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να στηρίξουν την προσφυγή που κατατέθηκε πριν ένα χρόνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=6&pid=947

Related posts:

Comments