Τέλος Μαρτίου η πρόταση από Νίμιτς

Macedonia Newspaper

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” είναι το επικρατέστερο, ενώ υπάρχει ασάφεια ως προς το εύρος της χρήσης.

Της Αγγελικής Σπανού

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση επίσημης πρότασης επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει αρχίσει. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” είναι το επικρατέστερο, ενώ υπάρχει ασάφεια ως προς το εύρος της χρήσης. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν προσκληθεί από τον κ. Νίμιτς σε συνάντηση οι διαπραγματευτές των δύο χωρών.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το κλειδί των εξελίξεων κρατά η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία είτε θα εμμείνει στις αγκυλώσεις της και θα δυναμιτίσει για μία ακόμη φορά τις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου είτε θα αναθεωρήσει -υπό την ξένη πίεση- τη στάση της και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για συμβιβασμό.
Στην ελληνική διπλωματία προκάλεσε έντονη ενόχληση το γεγονός ότι σε μια τόσο ευαίσθητη συγκυρία ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Α1, αναφερόταν στην ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σπάζοντας την παράδοση του προκατόχου του  Όλι Ρεν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με δήλωσή του εξέφρασε τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ έγιναν και οι απαραίτητες ενέργειες διά της διπλωματικής οδού. Ο κ. Δρούτσας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο κ. Φούλε οφείλει να μεταφέρει στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες την ενιαία φωνή της Ε.Ε. για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του.  Έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οτιδήποτε άλλο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφωνημένα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Στέλνει λάθος μήνυμα στην ηγεσία και τον λαό της γείτονος και υπονομεύει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ”. Και κατέληξε ο κ. Δρούτσας: “Επιθυμία μας είναι μια καλή και στενή συνεργασία με τον νέο επίτροπο, πάντοτε όμως με σεβασμό στα συμφωνημένα και ισχύοντα κατά το Διεθνές Δίκαιο και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της”. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έδωσε και ο ίδιος συνέντευξη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό (Α1), για να επαναλάβει την πάγια θέση ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. και επίσης ότι το ζήτημα του ονόματος και μόνο αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ (σ.σ. δηλαδή όχι ζητήματα που άπτονται της ταυτότητας).

Η Τουρκία επιμένει… προκλητικά

Κατά τα άλλα, στα υπουργεία Εξωτερικών και  Άμυνας προκαλεί έντονη ανησυχία η συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας και του τουρκικού ναυτικού, που συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια της ελληνικής διπλωματίας. Τελευταίο κρούσμα προκλητικότητας ήταν η “οριακά αβλαβής διέλευση”, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός  Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, τουρκικής κορβέτας, η οποία πλέει από την Κυριακή ανάμεσα σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ακολουθούμενη διακριτικά από ελληνική πυραυλάκατο.
Χθες ενημερώθηκε σχετικά από τον κ. Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

makthes.gr

Related posts:

Comments