Νάουσα: Κατασκευή μνημείου Θυσίας Ναουσαίων ηρώων στο Δημοτικό Πάρκο
Με τη συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού ολοκληρώθηκε η επιλογή της πρότασης για την κατασκευή του μνημείου Ναουσαίων ηρώων στο Δημοτικό Πάρκο. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία έγινε σήμερα (16/3) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός (Πρόεδρος), ο κ. Αν. Καλταβερίδης (Υπάλληλος ΤΥΔΚ), η κα. Αικ. Χατζηνώτα (Υπάλληλος Δήμου Νάουσας), ο κ. Σ. Αλεξίου (Μέλος Ε.Ε.Τ.Ε.) και ο κ. Οδ. Παππάς (Μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε.).
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο προτάσεις γλυπτών έργων που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή με μακέτες, σχέδια, φωτογραφίες και τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι προτάσεις ήταν: 1) του γλύπτη κ. Αντώνη Μυρωδιά και 2) του γλύπτη κ. Βασίλη Βασίλη. Η Επιτροπή επέλεξε ομόφωνα το έργο του κ. Αντώνη Μυρωδιά. Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει δύο συνθέσεις όπου η καθεμιά αποτελείται από δύο γλυπτά εμπνευσμένα από τη θυσία των Ναουσαίων το 1822 και είναι οι μορφές ενός άνδρα, μιας γυναίκας και δύο στήλες. Τα γλυπτά θα κατασκευαστούν σε λευκό μάρμαρο και θα τοποθετηθούν στο Δημοτικό Πάρκο, στο κέντρο του πλακόστρωτου και στη βάση του ιστορικού πλατάνου. Η κατασκευή των γλυπτών προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 5 μήνες και η τοποθέτησή τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης στο πλακόστρωτο του πάρκου. Το κόστος του έργου: «Κατασκευή μνημείου Θυσίας Ναουσαίων ηρώων στο Δημοτικό Πάρκο» ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Νάουσας.
Πληροφοριοδότης – Ειδήσεις απο Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια και όλη την Ημαθία
Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας
Παρ’ όλη την ευημερία της, το Φεβρουάριο του 1822, η Νάουσα και η περιοχή της βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μεγάλης εξέγερσης στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης, που ήδη είχε ξεσπάσει σ’ άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά από μια ολόκληρη σειρά πολεμικών επιχειρήσεων των Ναουσαίων, με αρχηγούς τους Ζαφειράκη Θεοδοσίου και Τάσο Καρατάσιο, που είχαν στόχο τη δημιουργία ελεύθερου επαναστατικού καθεστώτος στην περιοχή, η πόλη η ίδια πολιορκείται από τα στρατεύματα του Διοικητή της Θεσσαλονίκης Εμπού Λουμπούτ και πέφτει τελικά μπροστά στις πολυπληθέστερες δυνάμεις του εχθρού στις 22 Απριλίου, την Κυριακή του Θωμά, του ίδιου έτους.
Λεηλασίες, σφαγές και εξανδραποδισμοί του πληθυσμού, αλλά και απερίγραπτες σκηνές αυτοθυσίας και ηρωισμού από πλευράς Ναουσαίων, ακολούθησαν την πτώση αυτή. Αρκετές γυναίκες προτιμούν να σκοτωθούν πέφτοντας με τα παιδιά τους στ΄ αφρισμένα νερά του καταρράκτη της Αράπιτσας στους «Στουμπάνους», παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Η πόλη καταστράφηκε και τα προνόμιά της αναιρέθηκαν.
«Ηρωική πόλη της Ελλάδας»
Η επανάσταση της Νάουσας συντέλεσε στην απώλεια χρόνου και δυνάμεων για τους Τούρκους, προς όφελος του Αγώνα στη νότιο Ελλάδα. Για την συνεισφορά της στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία από τον Τουρκικό ζυγό η Νάουσα είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο «Ηρωική», με Βασιλικό Διάταγμα από το 1955. (ΒΔ.17/8./1955 ΦΕΚ 240/Α/3-9-1955).
Related posts:
Latest posts by Amarantos (see all)
- Εις μνήμη Μανώλη Ανδρόνικου (VIDEO) - April 2, 2011
- Επείγον Δελτίο Τύπου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - March 29, 2011
- 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος “Μέγας Αλέξανδρος” - March 18, 2011
RECENT COMMENTS