Πάρκο του Ορφέα, με σχήμα λύρας

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Πάρκο του Ορφέα, με σχήμα λύρας

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Για να σωθεί ο Ολυμπος, η μυθική κατοικία των Θεών, από την τσιμεντοποίηση, η λύση είναι μία. Να γίνουν αρχαιολογικά διαδραστικά πάρκα, διαδρομές και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος σε τοπία φορτισμένα από τους μύθους.

Η ακρόπολη των Λειβήθρων Ολύμπου έχει ήδη αναδειχτεί με κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ. Μένει τώρα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το αρχαιολογικό πάρκο του Ορφέα Γι’ αυτό η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού σχεδιάζει τρία διαδραστικά αρχαιολογικά πάρκα. Το ένα κάτω από την Ακρόπολη των Λειβήθρων στην Πιερία και τα άλλα δύο στο Δίον και στον Αγιο Δημήτριο.

Προχθές, παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ η πρώτη μελέτη από την Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται ένα

Δημιουργείται ένα μυθολογικό πάρκο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στα Λείβηθρα με θέμα τις μούσες και τον Ορφέα -τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του μυθικού ποιητή, αοιδού και μουσουργού, γιου του Απόλλωνα.
μυθολογικό πάρκο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στα Λείβηθρα με θέμα τις μούσες και τον Ορφέα -τα Λείβηθρα θεωρούνται η πατρίδα του μυθικού ποιητή, αοιδού και μουσουργού, γιου του Απόλλωνα. Ολο το πάρκο θα έχει το σχήμα της λύρας του, που θα είναι ορατή μόνο από ψηλά.

Ο χώρος στον οποίο θα χωροθετηθεί το πάρκο, στις υπώρειες του Ολύμπου, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός αλλά δεν έχει ορατά αρχαία. Μετά την είσοδο θα βλέπει κανείς δύο κτίρια σε ακριβή αναπαράσταση αρχαίων κτιρίων, που βρέθηκαν στην περιοχή αλλά καταχώθηκαν για να περάσει η σιδηροδρομική γραμμή. Το ένα είναι ένα ιδιόρρυθμο, ελλειψοειδές οικοδόμημα Γεωμετρικών χρόνων και το δεύτερο μια μεγάλη αγρέπαυλη με οινοποιείο. Στο εσωτερικό των κτιρίων θα αναπαρασταθεί και η λειτουργία τους. Θα τοποθετηθούν ένας αργαλειός, εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα όπως υπήρχαν τότε.

Στη συνέχεια ο επισκέπτης θα βλέπει μια σειρά από κιόσκια αφιερωμένα στις μούσες με τις απαραίτητες πληροφορίες για καθεμιά. Η διάταξη των κατασκευών αυτών θα σχηματίζει ένα αρχαίο αγγείο πόσης, έναν κάνθαρο. Θα υπάρχει επίσης μια θεατρική κατασκευή για εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.

Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί το πλατανόδασος που υπάρχει στη χορτολιβαδική κατά τα άλλα αυτή έκταση, θα φυτευθούν δέντρα που καθένα θα αφηγείται τη δική του ιστορία κι έτσι, το υποβαθμισμένο δάσος θα μετατραπεί σε έναν χώρο περιπάτου. Αλλά τι ήταν ο Ολυμπος; «Ηταν ένας κύκλος, μέσα από τον οποίο αναδύθηκε το νέο βουνό», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος. «Είναι ένα τεκτονικό παράθυρο γι’ αυτό και το βουνό ακόμα ψηλώνει. Πρέπει να φανεί και η ενδιαφέρουσα γεωλογική ιστορία του βουνού».

Το ΚΑΣ ασχολήθηκε και με μία ακόμη μελέτη αρχαίου μνημείου, χαρακτηρισμένη ως «επείγουσα» ήδη από τον σεισμό του 1981! Από τότε κινδυνεύει με κατάρρευση ο ΝΑ Πύργος του αρχαίου φρουρίου στα Αιγόσθενα (Πόρτο Γερμενό). Μόλις τώρα κατάφεραν οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. να εκπονήσουν μια μελέτη για την αναστήλωση του μνημείου, που βρίσκεται στη θέση του εδώ και 2.300 χρόνια. Ο πύργος θεωρείται από τους μεγαλύτερους σωζόμενους του 4ου αι. π.Χ., έχει ύψος 18,60 μ. και σώζει το 91-95% του αυθεντικού δομικού υλικού του.

Η μελέτη στερέωσης, που παρουσιάστηκε από τη μελετητική ομάδα και την αν. προϊσταμένη της Γ’ ΕΠΚΑ Εφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα του μνημείου: αλλοιώσεις, καταρρεύσεις, παραμορφώσεις. Θα χρειαστεί να αποσυναρμολογηθεί σε έναν βαθμό για να στερεωθούν τα επισφαλή σημεία, να συμπληρωθούν με το ίδιο υλικό (υπάρχει ευτυχώς διαθέσιμο από λατομείο της περιοχής) και τελικά ο Πύργος να στεγαστεί με δίριχτη στέγη όπως αυτή που είχε στην αρχαιότητα. «Ο χώρος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι το μοναδικό μνημείο που παρουσιάζει το αμυντικό σύστημα για την προστασία της αρχαίας Μεγαρίδας», υποστήριξε η κ. Μπαζιωτοπούλου.

Το φρούριο των Αιγοσθένων καταλαμβάνει έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και αποτελείται από την ακρόπολη και τα τείχη, που καταλήγουν στη θάλασσα.

Related posts:

Comments
Λούης Κηλώνης says:

Αγαπητοί φίλοι γεια σας.
Σας γράφω απο την Λεμεσό, της Κύπρου. Σας συγχαίρω για την έξοχη δουλειά που κάνετε για το αρχαιολογικό πάρκο και ζητούμε αν το θέλετε κι εσείς την συνεργασία σας καθώς και πιο ενδελεχή πληροφόρηση γαι τις εκδηλώσεις σας .Ευχαριστώ