Μια συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας του Διδασκαλείου Φλωρίνης το 1932

Μια συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας
του Διδασκαλείου Φλωρίνης το 1932

Μια συναυλία της χορωδίας και ορχήστρας του Διδασκαλείου Φλωρίνης το 1932

Η Φλώρινα ακόμα από τα χρόνια του λεγόμενου μεσοπολέμου, ήταν φυτώριο διδασκάλων και διδασκαλισσών. Το πιστοποιεί η λειτουργία στην πόλη μας Διδασκαλείου, από το οποίο αποφοίτησαν εκατοντάδες διδασκάλων και διδασκαλισσών. Οι οποίοι με την σειρά τους, χάρις στις διδαχές που έλαβαν από τους καθηγητές τους του Διδασκαλείου, έγιναν οι κήρυκες των ελληνικών γραμμάτων και της γνώσεως, οι φωτοδότες της πατριδολατρίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων, σε ολόκληρη στρατιά μαθητών και μαθητριών.
Το έργο που επετέλεσε το Διδασκαλείο Φλωρίνης ήταν σπουδαιότατο και αναγνωρισμένο από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες του νομού μας εκείνης της εποχής. Ευτυχώς το πλούσιο και εποικοδομητικό αυτό έργο του Διδασκαλείου, συνεχίσθηκε και αργότερα με την ιδρυθείσα, για εθνικούς λόγους, τον Νοέμβριο του 1941, σε εποχή γερμανικής κατοχής, από τον τότε πρωθυπουργό Τσολάκογλου, Παιδαγωγική Ακαδημία, από την οποία αποφοίτησαν επίσης εκατοντάδες διδασκάλων και διδασκαλισσών, κυρίως από τον νομό μας, και από το σήμερα λειτουργούν στην πόλη μας Παιδαγωγικό Τμήμα, δημοτικής εκπαιδεύσεως, Πανεπιστημιακού, πλέον, επιπέδου.
Αφορμή για να γράψουμε τα ανωτέρω έγινε η Φλωρινιώτισσα κ. Σοφία Λεων. Πανίδου – Χατζηδάκη, που διαμένει στην Θεσσαλονίκη, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας αποστείλει ένα φωτοαντίγραφο του προγράμματος της «Πρώτης Λαϊκής Συναυλίας της Χορωδίας και της Ορχήστρας του Διδασκαλείου» Φλωρίνης, που δόθηκε την Πέμπτη, 2 Ιουνίου 1932, στις 10 μ.μ. ακριβώς, εις το «ΠΑΝΘΕΟΝ». Την κ. Σοφία Πανίδου – Χατζηδάκη, της οποίας ο πατέρας Λεωνίδας Πανίδης, ήταν τότε σπουδαστής του Διδασκαλείου και εκτελεστής της συναυλίας, την ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή του προγράμματος και την συγχαίρουμε για την διαφύλαξη αυτού του γραπτού κειμηλίου, που αποδεικνύει την έφεση προς την μουσική, που υπήρχε τότε στη Φλώρινα και που συνεχίζεται αδιάλειπτα και σήμερα.
Εκείνο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στην μουσική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν 110 εκτελεστές χορωδοί και μουσικοί, αμφοτέρων των φύλων. Διευθυντής της χορωδίας και της ορχήστρας ήταν ο καθηγητής της μουσικής Κ. Χάγιος.
Το πρόγραμμα της συναυλίας, που τυπώθηκε στο τυπογραφείο του Δημ. Τσώγκου, ήταν πλούσιο και περιελάμβανε έργα μεγάλων ξένων μουσουργών, όπως του Μπετόβεν (Νυκτωδία, Η Νύχτα), του Σούμπερτ (Μη ξυπνήστε τα λουλούδια, Η ταβέρνα του Ρήνου), του Μέντελσον (Νυχτωδία;) και του Σάντυ (Εφυγε), καθώς και των επίσης μεγάλων Ελλήνων μουσουργών, όπως του Ροδίου (Πές μου – ποίημα του Ι. Πολέμη), του Σακελλαρίδη (Σαπφούς ωδή προς Αφροδίτην) και την «Ραψωδία της Λεβεντιάς – ελληνικαί μελωδίαι», κατά διασκευή και εναρμόνιση του μαέστρου Χάγιου, που περιελάμβανε τα δημοτικά τραγούδια «Σαράντα παληκάρια», «Ο πόνος της σκλαβιάς», «Γειά σου Ναούμη!» και «Η Λεβεντιά».
Να σημειωθεί ότι στο 8σέλιδο τυπωμένο πρόγραμμα παρατίθενται όλα τα τραγούδια, που εκτέλεσαν η χορωδία και η ορχήστρα, καθώς και τα ονόματα των 110 εκτελεστών.
Στην φωτογραφία μας η πρώτη σελίδα του προγράμματος.
Για την ιστορία αναφέρουμε τα ονόματα των εκτελεστών, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα της συναυλίας κατά τάξη:

Τάξη ΣΤ:
Βασιλόπουλος Γ., Βασιλειάδης Ε., Ζελεβάρης Ν., Ιωαννίδης Σ., Καταρόπουλος Α., Κούτουλας Π., Κύρου Θ., Κωτσόπουλος Ι., Λαζαρίδου Μ., Μαγουλά Ε., Μαζάρης Α., Μπαζόπουλος Β., Παπαϊωάννου Ι., Πατουλίδης Λ., Σαχινίδης Λ., Σπυρίδης Μ.

Τάξη Ε:
Αμαραντίδης Παν., Ανδρεάδης Κ., Γακίδου Ελ., Εξαδάκτυλος Χ., Ευσταθίου Φρ., Θεοδωρίδης Γρ., Ηλιάδης Ι., Ηλιάδου Μ., Ιωαννίδης Αχ., Ιωαννίδης Χρ., Καλλίνης Γεωρ., Καντζίδης Σάβ., Καρασαλίδης Κ., Καραντζίδης Ηλ., Κοτζαδάμης Γ., Κούφης Π., Κινιροπούλου Κυρ., Μαρκόπουλος Χρ., Μλαδίνης Βας., Νικολαϊδης Κ., Οικονομίδης Συμ., Παπαχρήστου Κ., Παπασιδέρης Αθ., Πεντερίδου Αρχ., Πεντερίδης Χρ., Ρατσίδης Αλε., Σακαρίδης Μιχ., Σιδέρης Ι., Σιδηρόπουλος Θ., Τέμου Αθαν., Τζανής Απόστ., Τικφέσης Συμ., Τσουκαλάς Μιχ., Χελβατζόγλου Γ.

Τάξη Δ:
Αδάλογλου Ν., Βλαχάβας Γ., Γρηγοριάδης Γ., Γκίγκος Γ., Δρόσος Ζ., Δικήτος Θ., Ζούλη Φ., Ζωγράφος Ζ., Θεοδωρίδης Α., Ιωάννου Θ., Κώνστας Ι., Κιρπόγλου Λ., Κερόπουλος Ι., Κωνσταντινίδης Κ., Λιάκου Ε., Λούστας Ν., Μουντούσης Γ., Μουντούσης Ι., Μουρατίδης Δ., Νικολαϊδης Π., Ουλιαρόπουλος Γ., Παναγιωτίδης Γ., Παπαντωνίου Α., Πετρίδης Ε., Πανίδης Λ., Πανίδης Ι., Ρεσανλή Π., Τιλκερίδου Ε., Τουπούρκας Δ., Τόλης Α., Χρυσοστομίδης Μ.

Τάξη Γ:
Ιωάννου Ελ., Καραβάτος Γ., Καριπίδης Α., Καχριμανίδης Σ., Κρίτσης Κ., Λάζος Μ., Λουλούσης Π., Παυλίδου Μ., Τσενέ Μ.

Τάξη Β:
Αναστασιάδης Β., Ανδρικάκης Δ., Γκιουλέκα Γ., Δημητριάδης Ξ., Ζερβουδάκη Μ., Ιωάννου Ελ., Καρασαβίδου Ζ., Κιζιρίδης Κ., Μαυρουειδή Ε., Μπαράκος Π., Πανταζής Γ., Παπαδοπούλου Ο., Περισοράτη Μ., Πώπος Σ., Τριανταφύλλου Σ., Χιλιόπουλος Π.

Τάξη Α:
Αθανασιάδου Β., Γιαγκούλα Δ., Παπαδοπούλου Δ., Τωσουνίδου Φ., Χάντζου Μ.

Πηγή: Φωνή της Φλώρινας

Related posts:

Comments