Γύρισε το… φάντασμα του Ντενκτάς

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Επαληθεύτηκαν πλήρως τα προγνωστικά στις προεδρικές εκλογές του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Ο ακροδεξιός Ντερβίς Ερογλου, προστατευόμενος του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε συντριβεί στις αντίστοιχες εκλογές του 2005 παίρνοντας μόλις το 22% των ψήφων, τώρα θριάμβευσε με το ποσοστό του να εκτινάσσεται στο 50,4% και έτσι να καταλαμβάνει, έστω και οριακά, από τον πρώτο κιόλας γύρο, το αξίωμα του προέδρου που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει διεθνώς. Ο κεντροαριστερός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είδε το 55% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές να συρρικνώνεται σε 43% και έτσι να χάνει με άνεση από τον Ερογλου, ο οποίος είχε θεωρηθεί “τελειωμένος” πολιτικά μετά τη συντριβή του 2005.

Ο Ερογλου είχε μάλιστα πειστεί και ο ίδιος ότι είναι οριστικά “ξοφλημένος” σε βαθμό που παραιτήθηκε οικειοθελώς το 2006 από την ηγεσία του ακροδεξιού τουρκοκυπριακού κόμματος.

Στο μεταξύ όμως άλλαξε η γραμμή της Αγκυρας που στήριξε τον Ταλάτ. Ο Ερογλου το αντιλήφθηκε αμέσως, επέστρεψε εσπευσμένα στην ηγεσία του κόμματός του τον Νοέμβριο του 2008 και σε έξι μόλις μήνες, τον Απρίλιο του 2009, κέρδισε τις κατ’ όνομα βουλευτικές εκλογές και την πρωθυπουργία του κατοχικού καθεστώτος με το 40% των ψήφων.

Ο δρόμος για την εκδίωξη του Ταλάτ από το αξίωμα του κορυφαίου εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των Τούρκων εποίκων είχε ανοίξει διάπλατα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά προχθές.

Το κόμμα του γιου του Ραούφ Ντενκτάς, του Σερτάρ, στήριξε φυσικά του Ερογλου, συντελώντας στη σύμπηξη ενός πανίσχυρου και πολιτικά κυρίαρχου εθνικιστικού μετώπου.

Ο κεντροαριστερός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας περιέρχεται σε δύσκολη θέση με την εκλογή του Ερογλου.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων έχει διακηρύξει ότι θα ζητήσει οι ενδοκυπριακές συνομιλίες να ξαναρχίσουν από τη βάση των “διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών”.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ουσιαστικά αδιάφορο, γιατί απλούστατα σημαίνει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες. Δεν φοβάται αυτό ο Δ. Χριστόφιας. Αλλο φοβάται. Καθώς ο Ερογλου αδιαφορεί για συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού, δεν το έχει σε τίποτα να γνωστοποιήσει όλες τις πτυχές των επιμέρους συμφωνιών Χριστόφια - Ταλάτ σε διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ώστε να αρχίσει η πασίγνωστη από το παρελθόν τουρκική τακτική: να επιχειρηθεί η διεθνής κατοχύρωση ως “δεδομένων” των ελληνοκυπριακών παραχωρήσεων και υποχωρήσεων σε επιμέρους θέματα, παρά τη ρητή εξαρχής διακήρυξη ότι καμιά επιμέρους συμφωνία σε οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού δεν ισχύει, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα, διαμήνυσε ότι οι ενδοκυπριακές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, υποδηλώνει για τους επαΐοντες ότι θα ακολουθηθεί αυτή ακριβώς η τακτική. Να υπάρξουν δηλαδή, ει δυνατόν, κάποιες συναντήσεις Χριστόφια - Ερογλου, έστω κι αν διακοπούν στη συνέχεια, αλλά προηγουμένως να έχει κατοχυρωθεί ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις που θεωρούν δεδομένες τις επιμέρους υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ.

Επί της ουσίας, πέρα από οποιεσδήποτε κινήσεις του Ερντογάν που θα γίνουν προς το θεαθήναι, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, η Αγκυρα θα περιμένει στην πραγματικότητα την επόμενη φάση στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο κι αν αυτή αργεί: την ανάδειξη Προέδρου της χώρας από την εθελόδουλη κυπριακή δεξιά.

Το δεύτερο μισό της θητείας του ακροδεξιού Ερογλου θα συμπέσει με το πρώτο μισό της θητείας του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν έχει τότε εκλεγεί κάποιος Ελληνοκύπριος ομοϊδεάτης του Ερογλου, τότε ίσως σημειωθούν εξελίξεις στο Κυπριακό - αρνητικότατες, βεβαίως.

Η αιτία
Δεν θέλει λύση τώρα η Αγκυρα

Η απομάκρυνση του Ταλάτ από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η αντικατάστασή του από τον “απορριπτικό” Ερογλου, πέραν των εσωτερικών αιτίων διακυβέρνησης στα Κατεχόμενα που ελάχιστα επηρεάζουν την έκβαση των εκλογών στο παράνομο κρατίδιο, οφείλεται πρωτίστως στην πολιτική βούληση της Αγκυρας. Καθώς οξύνεται η διαπάλη Ερντογάν - κεμαλικών για τον έλεγχο από τον πρώτο όλων των αρμών της εξουσίας στην Τουρκία, κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν επιθυμεί σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού. Κάθε λύση, όσο ευνοϊκή κι αν είναι για την Αγκυρα, θα δώσει λαβή σε κατηγορίες “προδοσίας των τουρκικών συμφερόντων” κατά του Ερντογάν από τους αντιπάλους του.

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Comments