Ξεκλείδωσαν 32 αρχαίες επιγραφές

 

 Ξεκλείδωσαν 32 αρχαίες επιγραφές

Πολυώνυμα, μαθηματικές πράξεις και αλγεβρικές συναρτήσεις, μαζί με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η απεικονιστική τεχνολογία, χρησιμοποιήθηκαν από τον Κ. Παπαοδυσσέα και τους συνεργάτες του Π. Ρουσόπουλο, Μ. Παναγόπουλο, Δ. Αραμπατζή για να ταυτοποιηθούν αρχαίοι γραφείς. Με πολλές μεθόδους από τον τομέα των θετικών επιστημών, οι επιστήμονες, στελέχη της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες σε αρχαίες επιγραφές, μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

32 αρχαίες αθηναϊκές επιγραφές ταυτοποιήθηκαν με βάση τον γραφικό χαρακτήρα του δημιουργού τους

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση μαζί με άλλες 14 μελέτες. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα ώρα 5 μ.μ. στο κτίριο Παλλάς Αθηνά, στην Κηφισιά. Ομιλητής θα είναι ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Αχιλλέας Μητσός. Οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης με τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών και να συζητήσουν με τα μέλη των ομάδων.

assets LARGE t 420 9049660 type11104 Ξεκλείδωσαν 32 αρχαίες επιγραφές

Τριάντα δύο αρχαίες αθηναϊκές επιγραφές της κλασικής περιόδου επιλέχθηκαν από τον ειδικό αρχαιολόγο – επιγραφολόγο καθηγητή κ. Στίβεν Τρέισι, τέως διευθυντή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, νυν ερευνητή στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών του Πρίνστον και έναν από τους μεγαλύτερους επιγραφολόγους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τους κράτησε όμως κρυφά τα δικά του στοιχεία, που ήταν αδιαμφισβήτητα, ώστε να εξακριβωθεί κατά πόσο το πρόγραμμα δίνει ακριβή αποτελέσματα.

Η μεθοδολογία αυτόματης αναγνώρισης χαρακτών που αναπτύχθηκε από τους μελετητές περιλαμβάνει τέσσερα υποσυστήματα.

Σύμφωνα με αυτές τις μεθόδους, διαπίστωσαν ότι οι τριάντα δύο επιγραφές που ελέγχθηκαν προέρχονταν από 9 διαφορετικούς γραφείς. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Τρέισι. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, ανοίγει ακόμη ένας δρόμος για εξαγωγή στοιχείων από το παρελθόν και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια.

Αγγελική Κώττη

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Λογισμικό αναγνωρίζει το γραφικό χαρακτήρα σε λίθινες ελληνικές επιγραφές
  2. Ηταν τολμηρές οι αρχαίες εγχειρήσεις
  3. Μοναστήρι – Ελληνικές Κτητορικές επιγραφές
  4. Η “Μακεδονία και η άλλη Ελλάς” στις αρχαίες Γραμματειακές και Επιγραφικές πηγές
  5. Ελληνικές επιγραφές στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μοναστήρι, ΠΓΔΜ.
Comments