Ελληνικές αρχαιότητες σε πλειστηριασμό…

Tετάρτη, 28 Απριλίου 2010, 05:14

Ελληνικές αρχαιότητες σε πλειστηριασμό…

«Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι έχουν φύγει παράνομα από τη χώρα και ως αποτέλεσμα δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη δημοπρασία», είναι η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη σημερινή προγραμματισμένη δημοπρασία αρχαιοτήτων του οίκου Μπόναμς που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Περίπου 400 αρχαιότητες πρόκειται να βγουν στο σφυρί (ελληνικές, ρωμαϊκές, αιγυπτιακές και άλλες), όπως γλυπτά, μικρά γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται σε ένα χρυσό στεφάνι διακοσμημένο με χρυσά φύλλα βελανιδιάς, «ελληνιστικό» όπως

"Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι έχουν φύγει παράνομα από τη χώρα και ως αποτέλεσμα δεν μπορούμε να μπλοκάρουμε τη δημοπρασία." είναι η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη σημερινή προγραμματισμένη δημοπρασία αρχαιοτήτων του οίκου Μπόναμς.
αναφέρει ο κατάλογος, που θυμίζει τα χρυσά βασιλικά στεφάνια των Μακεδόνων. Το στεφάνι εκτιμάται στις 100.000-120.000 λίρες (περίπου 115.000-173.000 ευρώ), ενώ σχετικά με την προέλευσή του ο ηλεκτρονικός κατάλογος αναφέρει ότι προέρχεται από ιδιώτη Ελβετό συλλέκτη που το είχε στην κατοχή του την περίοδο 1930-1960. Ο σημερινός του κάτοχος το απέκτησε σε δημοπρασία των Σόθμπις το 1988.

Ακόμα, σε υψηλές τιμές αναμένεται να δημοπρατηθούν και ελληνικά αγγεία, ανάμεσά τους και ένα σπάνιο αγγείο χωρίς λαβές (αττικός στάμνος), το οποίο σύμφωνα με τον κατάλογο είχε εκτεθεί σε περιοδική έκθεση στο Μουσείο Γκετί και παλαιότερα ανήκε στη συλλογή Σταύρου Νιάρχου. Ο κατάλογος αναφέρει ότι προέρχεται από το εργαστήριο του ζωγράφου Αντιμένη και χρονολογείται το 510 π.Χ. Απεικονίζει τον Θησέα, την Αριάδνη και τον Μινώταυρο. Εκτιμάται ακριβότερα από το χρυσό στεφάνι, στις 150.000-250.000 λίρες (περίπου 173.000-288.000 ευρώ).

Related posts:

Comments