Ελευθερώνεται από τις σκαλωσιές η Ακρόπολη

Παρθενώνας - Parthenon

Μένουν στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα

Της Γιωτας Συκκα

ΜΝΗΜΕΙΑ. Mέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών, τη βουβή απογοήτευση για την έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, την οργή για όσα συνέβησαν και όσα κινδυνεύουμε να συμβούν από την έλλειψη ορίων, τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, όσοι άκουγαν χθες την πολιτικό μηχανικό Μαρία Ιωαννίδου να μιλά για τις «απόλυτα διαφανείς» διαδικασίες που έγιναν στα έργα στην Ακρόπολη, τα οποία τοποθετούν τη χώρα μας «στη διεθνή πρωτοπορία» στον τομέα των αναστηλώσεων, κάπως αναθάρρησαν. Υπάρχουν και κάποια πράγματα που γίνονται σωστά.

Τριάντα πέντε χρόνια

Τριάντα πέντε χρόνια τώρα βλέπουμε τις σκαλωσιές στον Ιερό Βράχο και η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχονται όσοι εργάζονται στα αναστηλωτικά έργα είναι πότε θα τελειώσουν. Και βέβαια πότε θα απομακρυνθούν τα ικριώματα.

Η αλλαγή είναι ήδη φανερή. Και όσο περνούν οι μέρες η εικόνα αλλάζει. Για όσους επισκέπτονται το μνημείο, η εμπειρία είναι μοναδική.

Οι σκαλωσιές από τα Προπύλαια έφυγαν, ενώ καθημερινά απομακρύνονται και εκείνες από τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα -από τις δυσκολότερες περιπτώσεις επέμβασης-, κι αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν, στο τέλος Ιουλίου θα φύγουν και από τον ναό της Αθηνάς Νίκης. Το κομψοτέχνημα του Καλλικράτη, που διαλύθηκε και ξανασυστήθηκε από την αρχή, βρίσκεται στην τελευταία φάση των εργασιών πριν από την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου ώς τον Αύγουστο. Ωστόσο πολύ νωρίτερα, στις 25 του μηνός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα πάει στην Ακρόπολη με την ευκαιρία της περάτωσης όλων αυτών των έργων που κράτησαν εννέα χρόνια και χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ.

Ο απολογισμός της κ. Ιωαννίδου για όσα κατάφερε αυτά τα χρόνια η ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, της οποίας είναι υπεύθυνη), με τη συμπαράσταση της ΕΣΜΑ, είναι μεγάλος .

Για παράδειγμα, η δουλειά στα Προπύλαια άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την οροφή της μνημειώδους εισόδου και τις φατνωματικές πλάκες, ενώ οι περιπέτειες αποκατάστασης της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα, εκτός από τη στατική αντοχή και την αισθητική πληρότητα, έδωσε στο μνημείο και λεπτομέρειες από την καθημερινότητα των αρχαίων.

Πολλά είδαν όλοι αυτοί που εργάζονται στα μνημεία του Ιερού Βράχου όλα αυτά τα χρόνια. Ανακάλυψαν μυστικά των μνημείων και συγκινήσεις μοναδικές.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Οπως όταν αντίκρισαν το κυπαρισσόξυλο 2.500 ετών ανάμεσα στους σπονδύλους στον Παρθενώνα, αλλά και τα σημάδια στο δάπεδό του που οι ειδικοί αποκρυπτογράφησαν πως είναι από επιτραπέζια παιχνίδια της εποχής. Κάτι σαν τη δική μας τρίλιζα.

Αλλά και ο καθαρισμός 14 από τα 40 φατνώματα, που αποκάλυψε ίχνη διακόσμου και αρχαίου χρώματος, του αιγυπτιακού μπλε.

Το έργο συντήρησης και αναστήλωσης που έγινε αυτά τα εννέα χρόνια περιλαμβάνει αποσυναρμολογήσεις 781 αρχιτεκτονικών μελών από τα μνημεία, αναστηλώσεις άλλων 1.094 βάρους 2.675 τόνων, 905 συμπληρώσεις από νέο μάρμαρο και 530 κυβικά νέου μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε από τα λατομεία της Πεντέλης. Οσο για τα χρήματα, 32,6 εκατ. ευρώ δόθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ, 8,9 εκατ. από εθνικούς πόρους, ενώ η απορρόφηση ήταν 99,8%.

H βόρεια πλευρά του Παρθενώνα σε λίγες ημέρες θα είναι αγνώριστη χωρίς σκαλωσιές, ενώ τώρα σειρά θα έχει η δυτική πλευρά του μνημείου. Το συνεργείο Διασπάρτων ανέλαβε τη διερεύνηση και μετακίνηση του λιθοσωρού και των επιγραφών που ήταν αποτεθημένες στην περιοχή αυτή.

Θα αποσυναρμολογηθούν οι δύο γωνίες της δυτικής όψης και θα απομακρυνθούν επτά μετόπες, οι οποίες θα μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο. Μεγάλο και το πρόγραμμα αναστήλωσης των μακρών τοίχων του σηκού για την αποκατάσταση περίπου 700 λιθοπλίνθων.

Ευχή όλων είναι να συνεχιστούν οι εργασίες στην εποχή των δυσκολιών και των περικοπών.

Πηγή: Kathimerini.gr

Related posts:

Comments