Χανιά-Η Μάχη της Κρήτη

17 Μαϊου 2010

 

του ανταποκριτή μας Α. Νομικού
Ως μια από τις σημαντικότερες μάχες κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αναγνωρισθεί η μάχη της Κρήτης.

  Η πέρα από κάθε προσδοκία ηρωική αντίσταση των Κρητικών και των συμμάχων είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η κατάληψη του νησιού και η προέλαση των στρατευμάτων του Χίτλερ, ενώ χάθηκαν για τους Γερμανούς πολύτιμες δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό.

  Για το έπος του Κρητικού λαού έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί πολλά. Άλλωστε μια απλή περιήγηση στο νησί “μαρτυρά” και τον τρόπο που οι Κρητικοί αντιστάθηκαν.

 

Χωριά όπως η Κάνδανος, τα Ανώγεια και η Βιάννος καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ σε κάθε γωνιά του νησιού υπάρχουν μνημεία που μας παραπέμπουν στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

 

Και φέτος 69 χρόνια μετά, σε όλη τη μεγαλόνησο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις οποίες το παρών θα δώσουν και βετεράνοι πολεμιστές.

 

Στα Χανιά οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα Δευτέρα για να κορυφωθούν την Κυριακή στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε που υπήρξε και ένα από τα σημαντικότερα σημεία αντίστασης και ηρωισμού.

 

Το ιστορικό της μάχης από την ημέρα της επίθεσης μέχρι και την κατάληψη του νησιού περιγράφει και το έπος της αντίστασης.

 

20 Μαΐου 1941: Αρχίζει η επίθεση. Την 6:30 πρωινή οι σταθμοί επιτηρήσεως αναφέρουν την προσέγγιση αεροσκαφών. Λίγο αργότερα σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται στα Χανιά. Ακολουθεί η πτώση την 7:30 πρωινή των αλεξιπτωτιστών, ενώ σε Ρέθυμνο και Ηρακλείο οι αλεξιπτωτιστές θα πέσουν μετά το μεσημέρι.

 

21 Μαΐου: Οι Γερμανοί εξακολουθούν να ρίχνουν το κύριο βάρος στο Μάλεμε. Η μοίρα του αγγλικού στρατού χτυπά γερμανική νηοπομπή 18 μίλια έξω από τα Χανιά. Βυθίζονται 15 σκάφη διάφορων ειδών και πνίγονται 4.000 Γερμανοί.

 

22 Μαΐου: Καταλαμβάνεται το χωριό Μάλεμε από τους Γερμανούς. Απόπειρα ανακαταλήψεως του αεροδρομίου από τις ελληνοβρετανικές δυνάμεις αποτυγχάνει. Ο υποστράτηγος Ρίγκελ, διοικητής των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη, προσγειώνεται με το επιτελείο του στην δυτική όχθη του Ταυρωνίτη.

 

23 Μαΐου: Το αντιτορπιλικό “Ντικόι” παίρνει από την Αγία Ρούμελη το βασιλιά και την ακολουθία του, ενώ οι Γερμανοί κινούνται προς την Κάντανο.

 

25 Μαΐου: Καταλαμβάνεται η Κάντανος.

 

26 Μαΐου: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς.

 

27 Μαΐου: Αποβιβάζεται στη Σούδα το απόσπασμα των καταδρομών του συνταγματάρχη Λεϋμόκ με 750 άνδρες που έπαιζε το ρόλο οπισθοφυλακής των βρετανικών δυνάμεων στα Χανιά. Από τον αρχιστράτηγο της Μέσης Ανατολής στέλνεται στον διοικητή των Δυνάμεων Κρήτης η διαταγή για την εκκένωση και καταλαμβάνεται η πόλη των Χανίων.

 

Την ίδια ημέρα ο αρχιστράτηγος Μέσης Ανατολής Ουέιβελ αποφασίζει την εκκένωση του νησιού. Στέλνονται πλοία. Πέφτουν τα Χανιά.

 

28 Μαΐου: Ιταλικά στρατεύματα, προερχόμενα από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα, αποβιβάστηκαν στην Σητεία και στη συνέχεια κατέλαβαν όλο το νομό Λασιθίου. Διοικητής ήταν ο Ιταλός Στρατηγός Άγγελος Κάρτας, που έκανε έδρα του νομού τη Νεάπολη.

 

28 Μαΐου: Οι Άγγλοι εκκενώνουν το Ηράκλειο.

 

29 Μαΐου: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

 

30 Μαΐου: Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Φράιμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.

 

31 Μαΐου: Το τελευταίο Βρετανικό πλοίο παραλαμβάνει μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων. Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 5.500 άτομα, παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά της Κρήτης.

 

Η γερμανική σβάστικα κυματίζει στο νησί, η κατοχή απλώνεται σ’ αυτό και ταυτοχρόνως αρχίζει και η αντίσταση του κρητικού λαού.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε, επίσης:

Mήνυμα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την 69η επέτειο της Μάχης της Κρήτης:http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=10038

 

Μηνύματα για την 69η επέτειο της Μάχης της Κρήτης από τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και τον αρχηγό του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας:http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=10039

 

Αυστραλία- Εκδηλώσεις για την 69η επέτειο της Μάχης της Κρήτης:http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=10032

 http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=10040
Related posts:

Comments