Τα καινούργια τζάκια του Ερντογάν έρχονται με ρόλο στην Θράκη

ΠΟΛΛΑ ΣΙΡΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
 
 
 
20.05.2010
  
Έχουν σοβαρές προθέσεις να αγοράσουν ακίνητα, ξενοδοχεία, βιομηχανίες να πατήσουν πόδι στην περιοχή, έχοντας μέσα από τις μπίζνες ρόλο και παρουσία

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

 
 
Δεν είναι καθόλου τυχαία η αποστολή του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης με τον πρόεδρό της Μουράτ Γιάλτσιντας που είναι νέος μεν αλλά ψημένος στα επιχειρηματικά και τις διεθνείς σχέσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου των Επιμελητηρίων της Μεσογείου. Ένας ευφυής και οξυδερκής πρόεδρος με δυνατότητες, αλλά και προσανατολισμό η επίσκεψη αυτή να αποφέρει καρπούς. Έτσι από το προχθεσινό ακόμη δείπνο σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής η τεράστια αντιπροσωπεία της αφρόκρεμας των επιχειρηματιών που αποτελούν τα καινούργια τζάκια του Ερντογάν επιδίδονται σ’ ένα μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων που έχει σαν στόχο να εκφράσει την θέλησή τους να πατήσουν πόδι στην περιοχή με επιχειρηματικά ανοίγματα.
Οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν αμήχανα την πολυπληθή τους παρουσία αφού ναι μεν έχουν επισκεφθεί πάνω από 35 χώρες αλλά τέτοια διάθεση συμμετοχής στην αποστολή της Θράκης πρώτη φορά υπήρξε ομολόγησε και ο ίδιος ο πρόεδρος που στην Κωνσταντινούπολη είχε πάντα καλές σχέσεις και με το εκεί ελληνικό προξενείο.

Μάλιστα πριν 4 χρόνια είχε γίνει ένα αφιέρωμα στο Κοτουλούς το πλοίο που επιστράτευσε ο Ερυθρός Σταυρός της Αμερικής σε συνεργασία με την Ερυθρή Ημισέληνο της τουρκικής πλευράς και μάζευαν τρόφιμα που είχαν προορισμό το 1941 τον Πειραιά και με ενίσχυση των Ελληνοαμερικάνων και των Κωνσταντινουπολιτών Ελλήνων την παρείχαν στους Έλληνες. Στο 7ο ταξίδι στην θάλασσα του Μαρμαρά το πλοίο έπεσε σε ύφαλο και βούλιαξε αλλά το αφιέρωμα στην δράση του καλύφθηκε με μεγάλες εκδηλώσεις και cd στο οποίο συνέβαλε και το συγκεκριμένο τουρκικό Επιμελητήριο της Πόλης.

Θέλουν να γνωρίζουν τον αναπτυξιακό νόμο και τους όρους συνεργασίας στην Ελλάδα
Αυτό που λέχθηκε τόσο στο δείπνο, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που προέρχονται από τα νέα τζάκια του ΑΚ παρτί τα λεγόμενα «λιοντάρια της Ανατολής» και δραστηριοποιούνται σε τεράστια εμπορικά και κτήρια κολοσσούς που ξεφυτρώνουν καθημερινά στην Πόλη είναι να γνωρίσουν τις δυνατότητες για συγκεκριμένες συνεργασίες ανάπτυξης. Ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης τονίζει: «Αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, θα πρέπει ένας επιχειρηματίας να ξέρει τους όρους του παιχνιδιού για τα επόμενα 10 χρόνια για να επενδύσει. Να ξέρει το φορολογικό, την εργατική νομοθεσία, να μην αλλάζουν αυτά κάθε τόσο, για να μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις.

Αυτό που είναι το πιο σπουδαίο είναι ότι πάντα μέσα από τέτοιου είδους γνωριμίες όπως εμείς το κάνουμε συχνά σαν δήμαρχοι μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση, ανταλλάσεις απόψεις, γεννιούνται ιδέες, προοπτικές, αυτό δεν σημαίνει ότι από την μια ημέρα στην άλλη θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αλλά μια ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, πάντα κάνει καλό γιατί ανοίγει τους ορίζοντες και δημιουργεί νέες προοπτικές.

Νομίζω ότι ειδικά στην περιοχή μας και με την διάνοιξη του κάθετου άξονα και όντας ευρωπαϊκό έδαφος, μπορούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να σκεφτούμε ότι η αγροτική μας Ροδόπη- Θράκη μετά το 2013 δεν θα έχει πια επιδοτήσεις, τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που δεν έχουν να ασχοληθούν με την γη, οι καπνοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, νέοι που φεύγουν από την περιοχή μας γιατί δεν έχουν δουλειά. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, από οποιαδήποτε χείρα βοηθείας σε αυτή την δύσκολη οικονομική κρίση μας δοθεί βοήθεια μέσα στα πλαίσια των νόμων και της σωστής συνεργασίας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την προσελκύσουμε. Βλέπετε κράτη όπως η Ιταλία, που κάνει τα πάντα για να προσελκύσει επενδύσεις. 
  
Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προοπτική. Το δημόσιο τελείωσε, οι δημόσιες επενδύσεις βρίσκονται στο ελάχιστο, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ιδιωτικών επενδύσεων γιατί μέσα από εκεί θα βρουν δουλειά νέοι άνθρωποι και δεν θα έχουμε αυτό το τρομερά δυσάρεστο γεγονός τα τελευταία 10 χρόνια 500.000 νέοι άνθρωποι να έχουν φύγει στην υπόλοιπη Ευρώπη αναζητώντας δουλειά. Είναι μια αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού πολύ υψηλού επιπέδου, όλοι αυτοί είναι μεταπτυχιακοί που έχουν τελειώσει πολύ καλά πανεπιστήμια αλλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά και φεύγουν, αυτή η διαφυγή τέτοιων ανθρώπων στο εξωτερικό δυστυχώς δεν είναι καλό μήνυμα για την ανάπτυξη στην χώρα μας και πρέπει πάση θυσία να τους κρατήσουμε στην περιοχή μας και στην χώρα μας.

Εσείς ποια Κομοτηνή παρουσιάσατε στους Τούρκους επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης κ. δήμαρχε;
-Εγώ τους μίλησα για τις δυνατότητες της περιοχής μας, για τις δυνατότητες του δήμου μας, σας θυμίζω και το έχω πει και πολλές φορές ότι δήμος Κομοτηνής με επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών είναι ένας από τους 16 δήμου στο σύνολο των 1034, που έχουν προκριθεί και έχουν καλεστεί στο υπουργείο για την οργανωτική τους δομή, όταν ο δήμος Κομοτηνής έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή τράπεζα ένα σχέδιο χρηματοδότησης 40 εκ. ευρώ που θα συνδράμει στα σχέδια αστικής ανάπλασης του ΕΣΠΑ και έχει εγκριθεί ως τρίτος δήμος από όλη την Ελλάδα, μετά τον Πειραιά και την Κοζάνη. Η Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων δεν εγκρίνει όταν έχει ένα δήμο μπάχαλο μπροστά της, σημαίνει ότι έχουμε και την δομή και την οικονομική δυνατότητα αλλά έχουμε καταθέσει και σωστή πρόταση, αυτό σημαίνει οργανωτική δομή και έχει εγκριθεί. Ήδη έχω δηλώσει ότι βρισκόμαστε σε ανάπτυξη για ανεμογεννήτριες, σε ανάπτυξη για εμφιάλωση νερού, βρισκόμαστε στην τελική φάση του φράγματος των Συμβόλων. Κομοτηνή βρίσκεται ήδη με νέο βιολογικό καθαρισμό, με ένα δίκτυο ύδρευσης το οποίο ελέγχεται από χημείο σχεδόν ανάλογο του γενικού χημείου του κράτους, έχουμε καταθέσει στο ΕΣΠΑ πολλά και περιμένουμε να αλλάξουμε τα δίκτυα όλων των οικισμών, μας έρχονται νέοι οικισμοί και δήμοι, ο δήμος Αιγείρου και νέου Σιδηροχωρίου, αμέσως θα σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα αυτών των μικρότερων δήμων για να μπορέσουμε να τους εντάξουμε και αυτούς στο αναπτυξιακό πλαίσιο. Στο σχεδιασμό μας με συνδρομή ιδιωτών να φτιάξουμε την εμφιάλωση, τις ανεμογεννήτριες, δεν έχουμε την πολυτέλεια πια να περιμένουμε με το χέρι ανοιχτό και να επαιτούμε, πρέπει να φύγουμε μπροστά να πατάξουμε την γραφειοκρατία και αν δεν φύγουμε μπροστά χάσαμε το τρένο».

 

Related posts:

Comments