Έλληνας Νομάρχης σε γιορτή για την Κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 3-6-2010

Το επί αιώνες συνεχιζόμενο έθιμο του ¨40 κουρμπάνια¨ θα πραγματοποιηθεί πάλι φέτος σε περιοχή κοντά στη Χλόη. Στην τελετή που κάθε χρόνο ενώνει εκατοντάδες ανθρώπους μας, θα αναγνωστούνε προσευχές και θα προσφερθεί το περίφημο φαγητό Μπακιρλαμά. Στο ¨40 Κουρμπάνια¨ όλοι μπορούνε να συμμετάσχουν.

Τα προηγούμενα χρόνια στην τελετή μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμπντουλκαντίρ Χαφίζ Χότζα, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, η αντινομάρχης Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου Μηνόπουλος και εκατοντάδες ομογενείς μας (διπλανή φωτογραφία). Αυξημένο αναμένεται το ενδιαφέρον και για την φετινή τελετή.

Το έθιμο ¨ 40 Κουρμπάνια¨ χρονολογείται από την κατάκτηση της Δ.Θράκης από τους Τούρκους. Είναι μια τελετή τιμής για τους άγιους που κατέκτησαν τη Δ.Θράκη. Γίνεται κάθε χρόνο 40 μέρες μετά το Χιντερλέζ. Παλιά γινόταν ημέρα Πέμπτη. Τα τελευταία χρόνια με τη σκέψη στους εργαζόμενους, μετατέθηκε για Κυριακή. Παλιά γινόταν πάνω στην συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Βουλγαρίας. Μετά τον επανακαθορισμό των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες κάποιοι τάφοι των αγίων έμειναν στη Βουλγαρία. Και κάποιοι στην ελληνική πλευρά. Ο λαός σκέφτηκε ότι η τελετή δεν θα ήταν δυνατόν να γίνεται πάνω στην συνοριακή γραμμή και επέλεξε την περιοχή στη Χλόη που απέχει 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Σχόλιο : Δηλαδή ο υπερνομάρχης Ροδόπης-Έβρου μετείχε σε γιορτή για την κατάκτηση της Θράκης από τους Οθωμανούς. Δείτε τη σχετική φωτογραφία.

Από το πολύ καλό Blog Τουρκικά Νέα

Related posts:

Comments