Αντιπαράθεση Δρούτσα – Καρατζαφέρη για την ονομασία της ΠΓΔΜ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/06/2010_343025

Αντιπαράθεση Δρούτσα – Καρατζαφέρη για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Συζήτηση ερώτησης στη Βουλή του Γ. Καρατζαφέρη για ονομασία ΠΓΔΜ προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα.

«Η δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα της ΠΓΔΜ, στη φάση αυτή δεν έχει νόημα. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό να μιλάμε για ονόματα, όταν η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει ακόμα την απαραίτητη διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά» ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

«Είπατε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ονόματα δημοσίως. Μα εσείς, δώσατε το όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη’, δεν γεννήθηκε στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων» ανέφερε αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται, εμυρώθη, εβαπτίσθη χοροστατούντος του Αμερικανού και με ανάδοχο το ΝΑΤΟ!».

Ο κος Καρατζαφέρης ερμήνευσε την ονοματολογία ως «κινητικότητα ενόψει του Νοεμβρίου»: «Ο Νοέμβριος είναι μια κομβική χρονική περίοδος για την πιθανή είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια πρέπει να κόπτονται να μπουν στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ μπορεί να κόπτεται για τα Σκόπια, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο, καμία «πρεμούρα». Αυτοί έχουν το πρόβλημα και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εμείς γιατί να υποχωρήσουμε;» συμπλήρωσε ο κος Καρατζαφέρης και αναρωτήθηκε εκ νέου για την θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης, γιατί δεν προσφεύγει η κυβέρνηση στη λαϊκή ετυμηγορία για το θέμα της ονομασίας.

«Πρακτικές σκόπιμων διαρροών για να τεστάρουμε την κοινή γνώμη, για μένα είναι άγνωστες» απάντησε ο κος Δρούτσας. «Η θέση η δική μας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και εφόσον υπάρξουν σοβαρές προτάσεις που να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις εξετάσει με σοβαρότητα και με συστηματικό τρόπο και θα δούμε πού θα καταλήξουμε».

«Όλοι γνωρίζουμε πρώτα απ’ όλα, ότι ο κος Γκρουέφσκι πάει να κρυφτεί πίσω από την κοινή γνώμη της χώρας του. Εξωθεί συστηματικά τους οπαδούς του στα άκρα, προβάλλει στους ψηφοφόρους αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, ανακοινώνει με πανηγυρισμούς ότι είναι ενάντια σε λύση - και μετά κρύβεται πίσω από την λαϊκή ετυμηγορία. Η δέσμευση η δική μας στη διαδικασία του ΟΗΕ είναι γνήσια» συμπλήρωσε ο κος Δρούτσας, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των αποφάσεών μας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8838726

Comments