Τουρκία – Αποκάλυψη του σχεδίου της Αγκυρας για τα Βαλκάνια

 

 

 Τουρκία   Αποκάλυψη του σχεδίου της Αγκυρας για τα Βαλκάνια

O Αχμέτ Νταβούτογλου (Photo @ Wikipedia.org)

Στις «τουρκικές μειονότητες» και στην «κοινή ιστορία» στηρίζει η Τουρκία τη διεκδίκηση του «φυσικού» ρόλου της στα Βαλκάνια, δήλωσε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου της Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που συνέρχεται σε επίπεδο κορυφής σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Νταβούτογλου, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της τουρκικής προεδρίας στη SEECP, κατέφυγε στις γνωστές νεο-οθωμανικές αντιλήψεις, κάνοντας λόγο για την «κοινή ιστορία και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά», προσθέτοντας ότι η «ύπαρξη των ομογενών μας στην περιοχή και η ύπαρξη Τούρκων πολιτών με καταγωγή από τα Βαλκάνια» ωθούν την Τουρκία να στρέφει την προσοχή της στα Βαλκάνια.

«Φυσικός παίκτης»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ουσιαστικά ότι η ύπαρξη «τουρκικών μειονοτήτων» στα Βαλκάνια είναι αυτή που νομιμοποιεί την Τουρκία να αναλαμβάνει ρόλο «Φυσικού παίκτη» (Natural actor) στην περιοχή.

Ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να κρατήσουν ανοικτές τις πόρτες τους για όλες τις βαλκανικές χώρες και έκανε ειδικές αναφορές για τις χώρες της περιοχής. Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στην ΠΓΔΜ (την οποία ανέφερε, βεβαίως, ως «Μακεδονία»), όπου ζήτησε τη χωρίς καθυστέρηση ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάνοντας, όμως, αναφορά στο θέμα του ονόματος, το οποίο αποτελεί -όπως είπε- το βασικό εμπόδιο για την ένταξή της στη Συμμαχία. Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την υποστήριξή του στην «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μέσω της διπλωματικής οδού», ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανσή του ότι η Τουρκία «ενθαρρύνει τις υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ των δύο πλευρών…», χωρίς να είναι γνωστό εάν αναφέρεται στις συναντήσεις Παπανδρέου – Γκρούεφσκι ή σε αλλού επιπέδου επαφές.

Πηγή: Ethnos.gr

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Κόλαφος για τα Σκόπια η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων
  2. Τα πρώτα αποτελέσματα της εντολής του ΥΠΕΞ για «κατ’ εξαίρεση» απόδοχη των διακριτικών της ΠΓΔΜ.
  3. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΥΠΕΞ -Δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με την Έκθεση της Ανεξάρτητης Εμπειρογνώμονος των HE για θέματα μειονοτήτων κας McDougall
  4. Ανοίγει η πόρτα της Ευρώπης για τα Σκόπια
  5. Mε έκδοση σειράς γραμματοσήμων τα ΕΛΤΑ τιμούν τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα
Comments