Σε προχωρημένο στάδιο η συζήτηση για το όνομα ΠΓΔΜ

Της Δωρας Aντωνιου

Η νέα συνάντηση χθες, η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στην Κωνσταντινούπολη και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι όχι απλά υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, αλλά ότι αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας από το βήμα της συνόδου, έδωσε σαφές στίγμα: «Με τον Νίκολα έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και καταβάλει εκ νέου προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που εξακολουθεί να μας απασχολεί», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά την ετοιμότητα για εξεύρεση λύσης «το ταχύτερο δυνατόν».

Αλλά και ο κ. Γκρούεφσκι έδωσε με τις δηλώσεις του διαφορετικό τόνο από αυτόν που συνήθως προβάλλει: «Η Αθήνα κατανοεί πλέον ότι η “Μακεδονία” επιθυμεί λύση. Οι συναντήσεις είναι χρήσιμες, αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθεί κάποια λύση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε σε «διακανονισμό που δεν θα βλάψει ούτε την Ελλάδα ούτε τη “Μακεδονία” και τους πολίτες της, που θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα». Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Σκοπιανό ομόλογό του για τις συνομιλίες που είχε για το θέμα της ονομασίας στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Αρχικά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της γείτονος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ ακολούθησε κοινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες υπεγράφησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοσθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και θα επιστραφεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Ο αποκλεισμός της Γάζας

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η έξαρση, εκ νέου, της δράσης Κούρδων αυτονομιστών και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανησυχία και τον προβληματισμό που προκαλεί στην κυβέρνησή του το θέμα. Οσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σχέση με τον αποκλεισμό της Γάζας και γενικότερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για την απόφαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή.

Στη συνάντηση με τον κ. Γκιουλ, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της οικονομικής κρίσης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναφέρεται στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε πριν από μερικά χρόνια η χώρα του και να εκφράζει τη θέληση της Τουρκίας να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με τον οποίο είχε μακράς διάρκειας συνάντηση και συζήτησαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο.

Πηγή: Kathimerini.gr

Related posts:

Comments