Αυστραλία- Έκδοση για διαπρεπή φιλέλληνα

1 Ιουλίου 2010

 του ανταποκριτή μας Σ. Χατζημανώλη

Εκδόθηκε από την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία της Ελλάδας ο τόμος προς τιμή του διάσημου καθηγητή της ελληνικής επιγραφικής και αρχαιολογίας, λάτρη του ελληνικού πολιτισμού και π. Πρύτανη του Πανεπιστημίου «Λα Τρομπ» (La Trobe) της Μελβούρνης, καθηγητή Μάικλ Τζον Όσμπορν (Michael John Osborne), με τίτλο “Φιλαθήναιος, Μελέτες προς Τιμή του Μάικλ Τζον Όσμπορν”. Το εντυπωσιακό αυτό βιβλίο, που περιλαμβάνει συνεργασίες διαπρεπών αρχαιολόγων και ερευνητών της ελληνικής επιγραφικής, καθώς και εργασίες επιφανών πανεπιστημιακών, που είχαν την τύχη να συνεργαστούν με τον καθηγητή Όσμπορν, θα κυκλοφορήσει επίσημα τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αθήνα και τον Νοέμβριο στη Μελβούρνη.

Το βιβλίο “Φιλαθήναιος” επιμελήθηκαν τα πνευματικά παιδιά και στενοί συνεργάτες του μεγάλου αυτού Ελληνιστή, οι πανεπιστημιακοί Αναστάσιος Μ. Τάμης, Κρις Μακί (Chris Mackie) και Σον Μπερν (Sean Byrne), ενώ την εκδοτική διαδικασία φρόντισε ο Άγγελος Ματθαίου, γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας της Ελλάδας. Στον τόμο των 372 σελίδων συμμετέχουν 21 διάσημοι πανεπιστημιακοί. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο μέρος γράφουν ειδικοί αρχαιολόγοι και καθηγητές της επιγραφικής, ενώ στο δεύτερο μέρος προσφέρουν τη συνεργασία τους, τιμώντας τον καθηγητή Μάικλ Τζον Όσμπορν, ορισμένοι από τους σπουδαιότερους Έλληνες ακαδημαϊκούς και ερευνητές, που συνδέθηκαν φιλικά με τον τιμώμενο Φιλαθήναιο, Μάικλ Τζον Όσμπορν. Στο δεύτερο μέρος, ως φίλοι και συνεργάτες του, συμμετέχουν με ειδικά κεφάλαια:

 

o Ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, με θέμα “Γλωσσική ταυτότητα και γλωσσομάθεια: Η περίπτωση της Ελληνικής”.

 

o Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μαρεούπολης της Ουκρανίας, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ, με θέμα: “Οι Έλληνες στην Ιστορία της Ουκρανίας”.

 

o Ο γνωστός παιδαγωγός για την ελληνική Διασπορά, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικός διευθυντής του Προγράμματος “Παιδεία Ομογενών”, Μιχάλης Δαμανάκης, με θέμα “Ταυτότητες στην Ελληνική Διασπορά”.

 

o Ο ιστορικός του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Λεοντσίνης, με θέμα “Το ναυάγιο του Μέντορα στις ακτές των Κυθήρων και οι επιχειρήσεις για την ανάκτηση, διάσωση και μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στο Λονδίνο (1802-1805)”.

 

o Ο καθηγητής της ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Γιώργος Κόκκινος, με θέμα “Η ευεργεσία στις πρόσφατες συνθετικές εργασίες της ελληνικής ιστοριογραφίας”.

 

o Ο καθηγητής της εκπαιδευτικής πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτης Κιμουρτζής, με θέμα “Η ευεργεσία στις πρόσφατες συνθετικές εργασίες της ελληνικής ιστοριογραφίας”.

 

o Ο ερευνητής του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, Δρ. Αντώνιος Παυλίδης, με θέμα “Οι ιστορικές συνθήκες για τον σχηματισμό της Ποντιακής Ελληνικής Εταιρείας στη διάρκεια της Οθωμανικής Περιόδου μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα”.

 

o Ο επιβλέπων μεταπτυχιακών σπουδών σε θέματα μετανάστευσης, Διασπορών και Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ στην Αυστραλία, καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης, με θέμα “Η Ελληνική Γλώσσα και πολιτισμός στην Αυστραλία”.

 

Στο πρώτο μέρος προσφέρουν τη συνεργασία τους ειδικοί επί της ελληνικής επιγραφικής, αρχαιολογίας, ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, και ιστορίας της κλασικής περιόδου. Συγκεκριμένα συμμετέχουν:

 

o Ο πρώην Πρόεδρος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ελλάδα και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρίνσετον (Princeton), Στέφεν Τρέισι (Stephen V. Tracy), με θέμα “Οι Θεσσαλοί και οι Αθηναίοι από τους Περσικούς Πολέμους μέχρι τον Πόλεμο της Λαμίας: τεκμήρια από φιλολογικές και επιγραφικές πηγές”.

 

o Η Elisa Lanza Catti, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και Ελληνικής, και Ρωμαϊκής Επιγραφικής του Πανεπιστημίου του Τουρίνου της Ιταλίας, με θέμα “Οικονομικά στοιχεία, οργάνωση εργασίας και η δημιουργία τεχνολογιών στην κλασική Αθήνα. Νέα στοιχεία από την επανεξέταση των λογιστικών του Παρθενώνα”.

 

o Ο γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, Δρ. Άγγελος Ματθαίου, με θέμα “Η Συμφωνία Αθηνών και Σίφνου”.

 

o Ο Ομότιμος καθηγητής της Επιγραφικής του Πανεπιστημίου Γκάλγκαρι, του Καναδά, καθηγητής Μάικλ Γουόλμπανγκ (Michael B. Walbank), με θέμα “Νέες χορηγίες στις αθηναϊκές πολιτογραφήσεις από τον 4ο μέχρι και 2ο π.Χ. αιώνα”.

 

o Ο διάσημος καθηγητής επιγραφικής και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Νανσί (Nancy) της Γαλλίας, καθηγητής Yves Grandjen, με θέμα “Η δικονομία στη Θάσο”.

 

o Ο επιφανής ιστορικός της πολιτικής και κοινωνίας της αρχαίας Ελλάδας και Ομότιμος και επί τιμή καθηγητής του Πανεπιστημίου Ντέρχαμ (Durham), P. J. Rhodes, με θέμα “Η Αθήνα του Λυκούργου”.

 

o Ο καθηγητής και ερευνητής της Αρχαίας Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κάρντιφ (Cardiff), Στέφεν Λαμπερτ (Stephen Lambert), με θέμα “Αθηναϊκή Χρονολόγηση 352/1-322.1 π.Χ.”.

 

o Ο επιφανής καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβαίν (Leuven) του Βελγίου, καθηγητής Hans Hauben, με αντικείμενο “Ρόδος, η Συμμαχία των Νησιωτών και η λατρεία του Πτολεμαίου του Σωτήρος”.

 

o Ο διάσημος καθηγητής της ελληνιστικής περιόδου, καθηγητής Leon Mooren του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λουβαίν (Katholieke Universiteit Leuven) του Βελγίου, με θέμα “Ξένοι στον Ελληνιστικό κόσμο: Έλληνες μετανάστες στην Αίγυπτο του Πτολεμαίου”.

 

o Η καθηγήτρια της Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Enrica Culasso Gastaldi, με θέμα ” Η επιγραφική στη σκοπιμότητα της πολιτικής”.

 

o Ο ερευνητής της ελληνικής επιγραφικής και συνεκδότης του τόμου Lexicon of Greek Personal Names της Αττικής, Sean Byrne, με θέμα “Η Αθηναϊκή Damnatio Memoriae των Αντιγονιδών στα 200 π.Χ.”

 

o Η ερευνήτρια Ανδρονίκη Κ. Μακρή, μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και Διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, με θέμα “Μία νέα εφηβική αφιέρωση από την Αθήνα και την αγορά Ι 5738 και 6577”.

 

o Ο Αυστραλός καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Ρίτσαρντ Γκριν (Richard Green), με θέμα “Ο Ευστόργης στην Πάφο”.

 

o Ο διάσημος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και καθηγητής των Ελληνικών στο University College London, καθηγητής Έρικ Χάντλει (Eric Handley) με θέμα “Ο Ευστόργης στην Πάφο”.

 

o Ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Μελετών του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ, Κρις Μακί, με θέμα “Αρχαιολογία στην Καλλίπολη το 1915”.

 

o Ο γνωστός Αυστραλός ιστορικός του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Ρόναλντ Ρίντλεϊ (Ronald T. Ridley), με θέμα “Λεξικό Σμιθ”.

 

Την έκδοση υποστήριξαν, επίσης, οι καθηγητές Ιωάννης Χασιώτης και Άρτεμης Κυριακού-Ξανθοπούλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Χαράλαμπος Κριτζάς του Επιγραφικού Μουσείου Ελλάδος, η Αθανασία Γλυκοφρύδη του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου, καθηγητής Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βίζμπουργκ της Γερμανίας, ο διάσημος καθηγητής Ροναλντ Στράουντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και ο διαπρεπής Βυζαντινολόγος και Ισλαμολόγος, καθηγητής Σπύρος Βρυώνης, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

 

Την έκδοση του τόμου “Φιλαθήναιος” στήριξαν οικονομικά από την Αυστραλία η οικογένεια του Ζήση και της Σάλλης Δαρδάλη, η Βιομηχανία Μαραθών, η οικογένεια του Χάρη Σταμούλη και το Ίδρυμα Ναυσικά Σταμούλη, η οικογένεια του Τάσου και της Μαίρης Ρέβη, η οικογένεια του Στέλιου και της Χρυσής Αγγελοδήμου, η οικογένεια του Κυριάκου Σκούλου, η οικογένεια του Κωνσταντίνου και της Άννας Τσουλιά, η οικογένεια του Ιωάννη και της Αμελίας Ευκαρπίδη και το Ίδρυμα Θεόφιλος Ευκαρπίδης, η οικογένεια του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, η οικογένεια του Απόστολου Δημαρέλου, ο Πωλ Θεοδώρου σε μνήμη της συζύγου του Σπυριδούλας, ο Βύρων Θεοφάνης στη μνήμη της συζύγου του Γκόλφως και το Δ.Σ. της Εταιρείας Φίλων του ΕΚΕΜΕ.

 

Οι εκδότες στην εισαγωγή του τόμου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στον τόμο “Φιλαθήναιος” αφιερώνονται στον διαπρεπή Ελληνιστή Μάικλ Τζον Όσμπορν, για την εξέχουσα συμβολή του στην έρευνα και στη μελέτη της ελληνικής επιγραφικής, αλλά και στην τεράστια προσφορά του προς την τριτοβάθμια παιδεία και ιδιαίτερα τις ελληνικές σπουδές. Επί των ημερών του καθηγητή Όσμπορν, το Πανεπιστήμιο του Λα Τρομπ έφτασε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Οι εκδότες κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του καθηγητή Όσμπορν ως Πρύτανη αλλά και ως Φιλέλληνα ακαδημαϊκού, να ιδρύσει το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ), μαζί με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών Ζήση Δαρδάλη και να μετατρέψει, επί των ημερών του, το Πανεπιστήμιο του Λα Τρομπ ως το πλέον ελληνίζον πανεπιστήμιο στον κόσμο: “Η σημαντικότατη προσφορά του Μιχάλη προς την έρευνα και τις ανώτατες σπουδές δεν πηγάζει απλώς και μόνον από την πνευματικότητά του και το όραμά του για το μέλλον, αλλά κυρίως από τον ανθρωπισμό του και την ισχυρή του πεποίθηση στην ευθυκρισία αλλά και στην κοινωνική συμμετοχή των αρίστων και των ικανών. Καταδίκασε τον παλιό κόσμο του νεποτισμού και προσέφερε ευκαιρίες σε ανθρώπους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, ασχέτως της καταγωγής ή της προέλευσής τους. Ο Μιχάλης ‘Οσμπορν υπήρξε λαοπρόβλητος και δημοφιλής, άτομο που του αρέσει η συντροφιά των φίλων και συνδαιτυμόνων του. Με αξεπέραστο χιούμορ και με παράστημα πύργου, υπεράνω πολλών ανθρώπων, πρόκειται για έναν χαρισματικό άτομο που εύκολα αναγνωρίζεται. Οι τρεις επιμελητές υπήρξαν συνεργάτες και φίλοι του Μιχάλη για πολλά χρόνια και μοιράστηκαν μαζί του πάμπολλες στιγμές πνευματικής και κοινωνικής πανδαισίας”.

 

Και καταλήγει η εισαγωγή των επιμελητών της έκδοσης:

 

“….Η έκδοση του παρόντος Τόμου υποκινήθηκε από τον Αναστάσιο Τάμη, ο οποίος στις αρχές του 2006 προσκάλεσε φίλους και συναδέλφους του Michael Osborne να συγγράψουν άρθρα προκειμένου να εκδοθεί ειδικός Τιμητικός Τόμος. Οι εκδότες ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με άρθρα τους για την εξαίρετη και ευσυνείδητη ανταπόκρισή τους. Οι τρεις επιμελητές διαμοιράστηκαν την ευθύνη της αξιολόγησης και επιμέλειας των άρθρων. Ο Chris Mackie και ο Sean Byrne εντόπισαν την προσοχή τους σε άρθρα που αναφέρονταν στην αρχαία ελληνική περίοδο και ο Αναστάσιος Τάμης, περισσότερο, στη σύγχρονη εποχή. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη στήριξη του Άγγελου Ματθαίου και της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας για την επιμελή φροντίδα τους και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους χορηγούς, η γενναιοδωρία των οποίων έκανε την έκδοση του Φιλαθήναιου, πραγματικότητα”.

 

 

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

 

Ο τόμος “Φιλαθήναιος” θα παρουσιαστεί, πρώτα, τιμητικά στην Αθήνα, την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010, στο κτήριο Κωστής Παλαμάς του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την παρουσίαση του βιβλίου οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το βιβλίο θα προλογίσουν επιφανείς Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, ενώ θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο προς τιμή του καθηγητή Μάικλ Τζον Όσμπορν. Στην Αυστραλία, το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Μουσείο στη Μελβούρνη, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Related posts:

Comments