Αντίστροφη μέτρηση για το Σκοπιανό

Πολιτικές αναταράξεις και μετωπική σύγκρουση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αναμένεται να προκαλέσει ενδεχόμενος συμβιβασμός στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Της Αγγελικής Σπανού

Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται πολύ σύντομα να προκαλέσει πολιτική ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ. Είναι πλέον προφανές ότι οι εξελίξεις στο παρασκήνιο θα είναι ραγδαίες, εξελίξεις τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να διευκολύνει, θέτοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- ως προϋπόθεση για να στηρίξει ενδεχόμενο συμβιβασμό την κατάργηση του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ώστε να μην υπάρχει ούτε δικαίωμα εσωτερικής χρήσης αυτού του ονόματος για τα Σκόπια.
Με διαδοχικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ν. Γκρούεφσκι προετοιμάζει την κοινή γνώμη της χώρας του για αναγκαστικές υποχωρήσεις χάριν της προσέγγισης στις ευρωατλαντικές δομές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”, και είναι θέμα χρόνου η ανάληψη επίσημης πρωτοβουλίας από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του κ. Γκρούεφσκι οφείλεται αποκλειστικά στις διεθνείς πιέσεις που φαίνεται ότι του ασκήθηκαν με ασφυκτικό τρόπο και χωρίς περιθώρια διαφυγής. Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις ότι θα εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα επικυρώσει ενδεχόμενη λύση, αλλά, σε μια τέτοια περίπτωση, καθοριστική για το αποτέλεσμα θεωρείται η στάση της κυβέρνησής του υπέρ του ναι ή του όχι.

«Βαρδάρης» και «Καλλικράτης»
Η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού, προκειμένου να απαλλαγεί από μία εκκρεμότητα που επιβαρύνει τις σχέσεις με εταίρους και συμμάχους, σε μία συγκυρία κατά την οποία όλο το πολιτικό/διπλωματικό κεφάλαιο αναλώνεται στην προσπάθεια δημοσιονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου στη Βόρεια Ελλάδα θα επηρεαζόταν εάν το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” ερχόταν επίσημα στο προσκήνιο στις αρχές του φθινοπώρου, με τη ΝΔ να ενίσταται εγείροντας προβληματισμούς σχετικά με το εάν και κατά πόσον πληρούνται οι όροι του erga omnes (χρήση έναντι όλων).

Η δύσκολη βελγική προεδρία
Με τη λήξη της θητείας της ισπανικής προεδρίας τερματίζεται και μια ήρεμη περίοδος, σε κοινοτικό επίπεδο, για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Προς το παρόν οι εταίροι αναμένουν την έκβαση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας. Το βέβαιο πάντως είναι πως το θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της βελγικής προεδρίας το φθινόπωρο.
Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ισπανικής προεδρίας δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ορισμένες χώρες (Σουηδία, Σλοβενία), προσκείμενες στην ΠΓΔΜ, αλλά από και θεσμικά όργανα (Κομισιόν, Ευρωβουλή). Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου ότι θα κρατήσει το θέμα χαμηλά, σε αντίθεση με την προηγούμενη σουηδική προεδρία.
Στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επί ισπανικής προεδρίας, στις 14 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, δύο χώρες, η Σουηδία και η Σλοβενία, ζήτησαν να γίνει συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, επικαλούμενες δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών του Δεκεμβρίου 2009, ότι το θέμα θα επανεξεταστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010.

Προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε παρέμβασή του ζήτησε από τους εταίρους να αναβάλουν γι’ αργότερα τη συζήτηση, χαρακτηρίζοντας ευαίσθητη την παρούσα περίοδο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Στις 25 Ιουνίου, ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Βανάκερε, που προεδρεύει του συμβουλίου από την 1η Ιουλίου, στο περιθώριο της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της νέας προεδρίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι Αθήνα και Σκόπια του διαμήνυσαν να μην προβεί σε καμία ενέργεια, διότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε λογικό χρονικό διάστημα. Ανέφερε, δηλαδή, ό,τι είχε πει και ο κ. Δρούτσας στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.
Πάντως, στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας είτε όχι, στις αρχές του φθινοπώρου το όλο θέμα θα αρχίσει να απασχολεί την Κοινότητα.
Το αρνητικό για τη χώρα μας είναι ότι μέχρι στιγμής όσοι εταίροι ή κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν τοποθετηθεί τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας. Είναι γεγονός ότι, επισήμως, τα δύο θέματα δεν συνδέονται. Υπάρχουν όμως τα συμπεράσματα συνόδων κορυφής της ΕΕ, δηλαδή σε επίπεδο ηγετών, που αναφέρουν ότι ουσιώδες για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων θεωρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Φυσικά, τα συμπεράσματα έχουν πολιτική και όχι νομική ισχύ.
Μάλιστα, ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η επίλυση των διμερών προβλημάτων είναι απαραίτητη, δεν μπορεί όμως να εμποδίζουν, όπως είπε, την εξέλιξη ενός ευρύτερου κοινοτικού σχεδίου, που είναι η διεύρυνση.

Η παράμετρος “μακεδονικός χαλβάς”
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά σε σχέση με το Σκοπιανό «εγγυάται» μη εποικοδομητική στάση αν φτάσει η ώρα του συμβιβασμού. Προβλέπουν, δηλαδή, ότι η ΝΔ θα αμφισβητήσει διάφορες λεπτομέρειες του πλαισίου λύσης, όπως, για παράδειγμα, την απαγόρευση της αποκλειστικότητας στη χρήση της λέξης «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» στις δύο χώρες.
Από την άλλη πλευρά, το Σκοπιανό μπορεί να γίνει το πρώτο σημείο ουσιαστικής σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και Δημοκρατικής Αριστεράς, του κόμματος των Ανανεωτικών του Συνασπισμού που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Makthes.gr

Related posts:

Comments