Στο Δίον της Πιερίας σπάνια χαρακτικά από το μουσείο του Λούβρου

Τα έργα της έκθεσης περνούν για πρώτη φορά τις πύλες του Λούβρου
 
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010  

Μια σπάνια έκθεση με χαρακτικά Γάλλων καλλιτεχνών από το Μουσείο του Λούβρου, με θέμα τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις λαμπρές γιορτές και ψυχαγωγίες του βασιλιά Ήλιου στις Βερσαλλίες, «ταξιδεύουν» για πρώτη φορά στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου Πιερίας.

Τα έργα βγαίνουν για πρώτη φορά από το Μουσείο του Λούβρου και το ενδιαφέρον των επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλο, αφού πηγή έμπνευσης και κέντρο αναφοράς της έκθεσης είναι η ηγετική φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων προς τιμήν της Γαλλίας.

«Ο Δήμος Δίου, στο πλαίσιο συνεργασίας και συναδέλφωσης των λαών για το 2010 ανοίγει τις πύλες του για συνεργασία με τη Γαλλία και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Κοινός παρονομαστής, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι δεσμοί του Δίου αλλά και της Μακεδονίας με την Αλεξάνδρεια κρατούν από αρχαιοτάτων χρόνων» δήλωσε ο δήμαρχος Δίου, κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, συμπληρώνοντας:

«Ο λαμπρός πολιτισμός της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να μην έχει αναφορά στον λαμπρό αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό και τον Μέγα Αλέξανδρο».

Ο χώρος, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, διαθέτει και εργαστήρι, όπου κάθε χρόνο, περίπου 50 μαθητές διδάσκονται από ειδικούς τεχνίτες την τέχνη του ψηφιδωτού.

Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι αυτή των αρχαίων Μακεδόνων και τα θέματα προέρχονται από τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Κάθε καλοκαίρι, στους εκθεσιακούς χώρους του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών γίνεται έκθεση έργων ψηφιδωτών από τους μαθητές αλλά και επώνυμους καλλιτέχνες.

Να σημειωθεί πως στο αρχαίο Δίον η τέχνη του ψηφιδωτού ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Περίφημα είναι τα ψηφιδωτά στην έπαυλη του Διονύσου, τα οποία σώζονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=343066&dt=14/07/2010#ixzz0tfDKhD4Y

Related posts:

Comments