Το συνταγματικό δικαστήριο στην ΠΓΔΜ αποφάσισε εναντίον των επιδιώξεων της Κυβέρνησης Γκρούεφσκι στην Παιδεία

 

former yugoslav republic of macedonia2 Το συνταγματικό δικαστήριο στην ΠΓΔΜ αποφάσισε εναντίον των επιδιώξεων της Κυβέρνησης Γκρούεφσκι στην Παιδεία

Άσχημα τα νέα για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ δικαίωσε τους Αλβανούς στο επίμαχο θέμα που είχε προκύψει τους τελευταίους μήνες με την υποχρεωτική διδασκαλία του Σλαβικού Ιδιώματος των Σκοπίων στους Αλβανούς μαθητές από την 1η δημοτικού.

Η απόφαση του Σκοπιανού Υπουργείου Παιδείας είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από τους Αλβανούς. Κόμματα, Πολιτικοί και ΜΚΟ που πρόσκεινται στο Αλβανικό στοιχείο είχαν ξεσηκωθεί κηρύσσοντας την απόφαση ως παράνομη και αντισυνταγματική. 

Σύμφωνα με το άρθρο  42 του σχετικού νόμου που διέπει την Εκπαίδευση στην γειτονική χώρα, οι Αλβανοί μαθητές θα έπρεπε να αρχίσουν την διδασκαλία του Σλαβικού Ιδιώματος των Σκοπίων από την 4η δημοτικού. Παράλληλα, η απόφαση του Σκοπιανού Υπ. Παιδείας παραβίαζε κατάφορα το Σύνταγμα της χώρας σύμφωνα με τους Αλβανούς.

Αλβανικές ΜΚΟ είχαν προχωρήσει σε συλλογή Υπογραφών από  14,000 εκπαιδευτικούς, γονείς και πολίτες εναντίον του Σκοπιανού Υπουργού Παιδείας Νίκολα Τοντόροφ ώστε να ανακαλέσει την απόφαση του. Επιπροσθέτως οι Αλβανοί κατέφυγαν στο   Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ και η απόφαση του τους δικαίωσε απόλυτα.

Το άρθρο στα Αγγλικά:

http://history-of-macedonia.com/2010/07/14/fyrom-constitutional-court-decides-against-gruevski-government-plans/

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Η Σερβία άρει την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα??
  2. Συνεχίστηκαν και φέτος τα καραγκιοζιλίκια των Σκοπιανών εναντίον της Ελλάδας στην Βέβτσανη (Φωτογραφίες)
  3. ΠΓΔΜ: Διαμαρτυρία διπλωματών της ΕΕ,στην κυβέρνηση, για προσβλητικό άρθρο εναντίον τους, από βουλευτή του VMRO-DPMNE
  4. «Η Ελλάδα πήγε άοπλη στη Χάγη, εναντίον των Σκοπίων»
  5. Τα πρώτα αποτελέσματα της εντολής του ΥΠΕΞ για «κατ’ εξαίρεση» απόδοχη των διακριτικών της ΠΓΔΜ.
Comments