«Στην Ακρόπολη νιώθεις Ελληνας»

Μια παρέα Ελληνοαμερικανών φοιτητών περιγράφει τις εμπειρίες από την επίσκεψή της στη χώρα

Της Μαργαριτας Πουρναρα

17-07-10

Μπροστά στους κίονες του Ερεχθείου, μια παρέα εικοσάχρονων Ελληνοαμερικανών φωτογραφίζεται με τη δέουσα υπερηφάνεια που αρμόζει στην πρώτη τους επίσκεψη στην Ακρόπολη. Η αναμνηστική λήψη θα αναρτηθεί στο Facebook, θα μπει σε κοιτώνες κολεγίου στο Κονέκτικατ, στο σαλόνι του πατρικού σπιτιού στην Αριζόνα ή στη Βοστώνη, θα σταλεί στους συγγενείς στην Τρίπολη, τη Χίο, την Κεφαλονιά.

Θα θυμίζει το ταξίδι στην Ελλάδα, τη χώρα του παππού και της γιαγιάς ή κάποιων μακρινών προγόνων που δεν είναι πια στη ζωή, αλλά κληροδότησαν ένα δυσπρόφερτο επίθετο και την αγάπη για μια μικρή γωνιά του κόσμου με αρχέγονη ιστορία.

Heritage Greece

Η νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών κάνει πια αισθητή την παρουσία της, διεκδικώντας τη γνωριμία με την ελληνική κληρονομιά αλλά και το σύγχρονό μας πρόσωπο. Η Αλεξάνδρα από το Σαν Ντιέγκο, ο Αντονι από το Μαϊάμι, η Σίνθια από το Τέξας, ο Τσάρλι από την Αλάσκα και 11 ακόμα συνομήλικοί τους φοιτητές Κολεγίων στην Αμερική, ήρθαν πριν από λίγο καιρό εδώ χάρις σε μια υποτροφία που τους προσφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας - Deree και χρηματοδοτεί η οργάνωση National Hellenic Society.

Η παραμονή διήρκεσε δύο ολόκληρες εβδομάδες, με μαθήματα στο κάμπους του Κολεγίου, ξενάγηση σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους (από Δελφούς μέχρι Σούνιο), συνάντηση με πρόσωπα της δημόσιας ζωής μαζί βέβαια με μια μικρή βόλτα στη Μύκονο και βραδινές εξόδους σε αθηναϊκά νάιτ κλαμπ. Για τα παιδιά αυτά, έχει τεράστια σημασία να ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία της Ελλάδας, να δουν, να ακούσουν, να αισθανθούν τι είναι αυτό που τους δένει με τον τόπο καταγωγής των δικών τους. Μπορεί κάλλιστα να είναι μια πανέμορφη παραλία στις Κυκλάδες που να συγκινήσει τόσο όσο μια επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες που βοηθούν νέους Ελληνοαμερικανούς να έρθουν στην Ελλάδα, για να ανακαλύψουν τις ρίζες τους και να συσφίγξουν τις σχέσεις τους με τη χώρα των προγόνων τους.

Συνήθως κάποιοι ελληνοαμερικανικοί σύλλογοι αλλά και ευαισθητοποιημένοι ιδιώτες όπως ο γνωστός διαφημιστής Μπιλ Τράγος (ιδρυτής της TBWA) καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να στείλουν νέους και νέες για θερινά εκπαιδευτικά ταξίδια.

Εστω και καθυστερημένα ακολουθούμε το λαμπρό παράδειγμα του Ισραήλ που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους νέους 18-26 ετών που έχουν εβραϊκή καταγωγή να κάνουν δωρεάν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι και να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα. Στόχος τους είναι να εξαλειφθεί η ψυχολογική απόσταση που χωρίζει τους Ισραηλινούς από τις απανταχού εβραϊκές κοινότητες. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ, όπου οι νέοι θέλουν να ταυτιστούν όχι με την αχανή γεωγραφικά και πολιτιστικά Αμερική, αλλά με το μέρος απ’ όπου κατάγονται οι δικοί τους.

Τα φιλαράκια

«Το μεγάλο καλό αυτού του ταξιδιού δεν είναι μόνο ότι γνώρισα την Ελλάδα, αλλά έγινα φίλος με τα παιδιά που συνταξιδέψαμε. Μαθαίνουμε ελληνικές λέξεις, κάνουμε παρέα, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και ίδια καταγωγή. Εκεί που σπουδάζω στην Αριζόνα δεν είχε πολλούς Ελληνοαμερικανούς» λέει ο Ζάκαρι Λούντζης. Πώς του φάνηκε η Ελλάδα; «Μείναμε άφωνοι όταν ανεβήκαμε στην Ακρόπολη, είναι απίστευτο το συναίσθημα. Εσείς την βλέπετε κάθε μέρα, αλλά για εμάς είναι φοβερή εμπειρία να την δούμε από κοντά».

Ο Αντονι Κανελίδης, από το Μαϊάμι, είναι μισός Ελληνας με ρίζες από τη Χάλκη, μισός Κουβανός και χαίρεται που δεν είναι «σκέτος Αμερικανός, αλλά με δύο ισχυρές καταγωγές». «Την Ελλάδα την έμαθα από τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, τις μυρωδιές στην κουζίνα της, τα υπέροχα φαγητά, τη μουσική. Είμαι Καθολικός αλλά πηγαίνω συχνά στην ορθόδοξη εκκλησία. Μου άρεσε πολύ η Αθήνα, είναι ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Στη σκιά του Παρθενώνα νιώθεις Ελληνας, κάτι ξυπνάει μέσα σου».

Η Νοέλ Τζίλιο, με καταγωγή από την Ελλάδα και την Ιταλία δήλωσε στην «Κ»: «Μου άρεσε πολύ το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οι φουστανέλες κάνουν μεγάλη αντίθεση με όλα τα σύγχρονα κτίρια και σε συνδέουν με το παρελθόν. Ακούγεται κλισέ για εσάς, αλλά οι φορεσιές είναι εντυπωσιακές».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_17/07/2010_408238

Related posts:

Comments