Το Βέλγιο στέλνει «ό,τι λάμπει» στην Αθήνα

Εκθεση με αρχαία νομίσματα, όπως το τετράδραχμο της Αίτνας, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και ο θησαυρός του Θορικού

Το τετράδραχμο της Αίτνας, που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της

Θησαυροί νομισμάτων της αρχαίας Ελλάδας έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη νομισματική συλλογή της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Βελγίου για να εκτεθούν στη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο,τι λάμπει? η βελγική συνεισφορά στην ελληνική νομισματική» που θα εγκαινιαστεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Αριστερά ο νομισματικός θησαυρός του Θορικού που βρέθηκε εκεί το 1969 και πάνω το τετράδραχμο της Αίτνας, που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της

Ανάμεσα στα σημαντικότερα νομίσματα της έκθεσης είναι το τετράδραχμο της Αίτνας, που εξέδωσε η σικελική πόλη κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της. Αποτελεί έργο ιδιαίτερης αισθητικής ενός ανώνυμου χαράκτη και φέρει παράσταση Σιληνού στη μία όψη και του Δία που κρατά φτερωτό κεραυνό στην άλλη.

Οι δύο παραστάσεις στις όψεις του νομίσματος συνδιαλέγονται μέσω συμβόλων που απηχούν τους μύθους της Σικελίας, υποδηλώνοντας τη φύση της περιοχής. Το τετράδραχμο παραχωρήθηκε στο βελγικό κράτος από τη μητέρα του πρόωρα χαμένου συλλέκτη Λουσιέν ντε Χιρς και είναι μοναδικό.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ο νομισματικός θησαυρός του Θορικού που βρέθηκε εκεί το 1969 κατά την ανασκαφή της Βελγικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος και φυλάσσεται στο Νομισματικό Μουσείο. Η αρχαιολογική αξία αυτού του θησαυρού είναι διπλή. Η θέση προέλευσής του, ο Θορικός, αποτελούσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα γειτονικά μεταλλεία αργύρου του Λαυρίου και τα νομισματοκοπεία της αρχαίας Αθήνας.

Εκεί λάμβανε χώρα η προεργασία, ώστε να εξασφαλιστεί η ποσότητα του μετάλλου που απαιτούνταν για την παραγωγή των αθηναϊκών νομισμάτων. Το περιεχόμενο του θησαυρού, που περιλαμβάνει κυρίως αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα και χρυσούς στατήρες, αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών - νομισματολόγων για τη μελέτη της τεχνοτροπικής εξέλιξης των νομισμάτων αυτών.

Ο θησαυρός του Θορικού θα εκτεθεί «διαλεγόμενος» με έναν άλλο νομισματικό θησαυρό που φυλάσσεται στη Βελγική Βιβλιοθήκη του Βελγίου. Πρόκειται για τον θησαυρό από την Tell el- Maskhuta της Αιγύπτου που αποτελείται από «απομιμήσεις» αθηναϊκών τετραδράχμων.

Η προέλευση του θησαυρού της Tell el- Maskhuta και το πλήθος των νομισμάτων που περιείχε, μαρτυρούν την έκταση της διάδοσης των αθηναϊκών νομισμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Για την προεδρία
Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Βέλγιο το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=23326949

Related posts:

Comments