Ο Μέγας Αλέξανδρος και τα Τάξιλα
ΤΑ ΤΑΞΙΛΑ είναι η πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, όπου βρίσκονται η ‘Ωρα και η Μάσσαγα. Η σύγχρονη πόλη δεν διαφέρει από μία μέοη πόλη της χώρας. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο, to πρωί. Μόλις. όμως. πέφτει το φως. όλα ερημώνουν.
Στα εμπορικά καταστήματα οργασμός χρωμάτων και… βρωμιάς. Υφάσματα απο την Περσία και το Πακιστάν, ρούχα και παπούτσια, υπαίθριοι μάγειρες που φτιάχνουν πίτες με κρέας και χιλιάδες μύγες που στρογ- γυλοκάθονται στα φρούτα, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο της χολέρας. (Η ίδια αρρώστια χτύπησε στην Ινδία τις ημέρες που η αποστολή βρισκόταν στο Πακιστάν, με εκατοντάδες θύματα).
Τα εθνικά ποτά της περιοχής, και ολόκληρου του Πακιστάν, είναι – μετά το τσάι – η Κόκα Κόλα και η Σέβεν Απ.
Τάξιλα, Πακιστάν (Photos @ Wikipedia.org)
Από τα Τάξιλα πέρασε και ο Μέγας Αλέξανδρος και έδωσε στην πόλη το σημερινό της όνομα. Στο μουσείο της πόλης υπάρχει μία μεγάλη συλλογή νομισμάτιον της εποχής των Ελλήνων βασιλιάδων, μετά τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Για αιώνες μετά τον Χριστό ο ελληνικός πολιτισμός, που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος, καθόριζε την οικονομία και τη ζωή των τόπων αυτών.
«Εδώ φαίνεται καθαρά, πως ο Αλέξανδρος έδωσε σημαντική ώθηση στον πολιτισμό μας», λέει ο αρχαιολόγος καθηγητής. Αχμάν Ντάνι. «Στις περιοχές μας. πολλές από τις οικογένειες ευγενών θεωρούν πως προέρχονται από τον Μέγα Αλέξανδρο», λεει ο ηλικιωμένος καθηγητής.
Σε ολόκληρη την περιοχή τα ελληνικά ομιλούνταν μέχρι και πέντε αιώνες μετά τον Χριστό.
Ο καθηγητής Ντάνι έχει βρει ελληνικές επιγραφές του 8ου μ.Χ. αιώνα! «Ακόμη και ελληνικό δράμα παιζόταν εδώ», εξηγεί. Σύμφωνα με το μύθο, ο ίδιος ο Αλέξανδρος μαζί με στρατιώτες και στρατηγούς του ανέβηκαν στη σκηνή και έπαιξαν παραστάσεις Ελλήνων τραγικών μπροστά στους ντόπιους.
Η «ελευθεριάζουσα» ελληνική παράδοση φαίνεται ακόμη και σήμερα σε ορισμένα αγάλματα, λ.χ. σ’ ένα ακέφαλο άγαλμα της Αφροδίτης, λίαν τολμηρό για τα δεδομένα της μετέπειτα ισλαμικής τέχνης. Αυτή η ελληνική τολμηρότητα σε μορφές και σχήματα επηρέασε για αιώνες την τοπική τέχνη (Γκαντάρα). Οι κορινθιακοί κίονες είναι από τα ελληνικά στοιχεία που θα δει κάποιος στις γλυπτές παραστάσεις της τοπικής τέχνης, ενώ οι Βούδες αποκτούν ρούχα με ελληνικές πτυχώσεις.
Μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα από την Ωρα βρίσκεται η θέση της αρχαίας Ώρας. σημερινού Ουντεγκράμ, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε με απευθείας έφοδο χωρίς να στρατοπεδεύσει. Δίπλα από το σημείο που βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης παίζουν ξυπόλητα παιδιά, σε σπίτια χτισμένα με πλίνθους και βόσκουν άλογα και αγελάδες.
Πηγή: Τα Νέα
Ανάλογο με το τοπίο στην Ώρα είναι τοπίο και στο Μανγκλαούρ. την αρχαία Μάσσαγα, όπου ο Αλέξανδρος κατέλαβε ύστερα από πενθήμερη πολιορκία.
Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλέξανδρος γνώρισε και ερωτεύτηκε τη βασίλισσα της περιοχής από την οποία απέκτησε και γιο. Αυτός ο γιος, σύμφωνα με τις παραδόσεις παν Πατάνς, είναι ο συνδετικός κρίκος που τους ενώνει με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Related posts:
Latest posts by D-Mak (see all)
- Greek Ministry of Culture: Archaeological Excavations And Historical Facts about Philip II’s Tomb - July 22, 2015
- Former FYROM’s Interior Minister L. Frckovski : “Drop the Dilemma, We live in Dictatorship” - February 2, 2015
- Γιατί η Ολυμπιάδα δεν είναι η ένοικος του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης - September 11, 2014
RECENT COMMENTS