ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ


 
  
Επίδαυρος / 1977

Θησαυρός με 92 χρυσούς στατήρες, στην πλειοψηφία τους κοπές στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου από νομισματοκοπεία της Μικράς Ασίας και της Εγγύς Ανατολής, που αποκρύφθηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Βρέθηκε το 1977 μέσα σε αγγείο κατά την ανασκαφή του ιερού της Αρτέμιδος στην αρχαία πόλη της Επιδαύρου.


 
Φανά Χίου / 1913

Θησαυρός με 59 αργυρά νομίσματα -στατήρες και τρίτες στατήρα- της Χίου που αποκρύφθηκε γύρω στο 420 π.Χ.
Βρέθηκε το 1913 μέσα σε αγγείο κατά την ανασκαφή του ιερού του Φαναίου Απόλλωνα στη Χίο
.


Θησαυρός με δαρεικούς, τις χρυσές κοπές των βασιλέων της Περσίας, που αποκρύφθηκε την περίοδο 390-360 π.Χ.
Βρέθηκε τυχαία το 1929 στην περιοχή του Ιλισσού στην Αθήνα και διασκορπίστηκε. Ένα τμήμα του από 8 νομίσματα δωρήθηκε από τη συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα στο Νομισματικό Μουσείο
 
«Εκ των … υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων»
Αρχαίοι Ελληνικοί Θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει περιοδική έκθεση με τίτλο “«Εκ των … υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων». Αρχαίοι Ελληνικοί Θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο”, για το χρονικό διάστημα 20 Απριλίου – τέλη Δεκεμβρίου 2010.

Αρχαίοι θησαυροί, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε τοίχους, κάτω από δάπεδα, σε σπηλιές, θαμμένοι σε μυστικά σημεία ή αλλού, συσχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα, δίνουν πληροφορίες για το φαινόμενο του αποθησαυρισμού και τεκμηριώνουν ζητήματα νομισματικής κυκλοφορίας στον Ελλαδικό χώρο.


Η έκθεση φιλοδοξεί να μεταφέρει τον επισκέπτη από το μύθο της αναζήτησης των θησαυρών στον πλούτο των αρχαίων νομισματικών θησαυρών του Νομισματικού Μουσείου Παρουσιάζονται τα ίδια τα νομισματικά σύνολα, ανιχνεύονται οι συνθήκες εύρεσής τους, τα αίτια απόκρυψής τους και αναζητούνται πληροφορίες για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

http://www.nma.gr/index.htm

 

Related posts:

Comments