Αρχαιολογικοί χώροι Φλώρινας

Η περιοχή της Φλώρινας είναι γεμάτη απο αρχαιολογικούς χώρους όλων των ιστορικών περιόδων. Περιδιαβαίνοντας την περιοχή, έχεις την εντύπωση οτι σε κάθε κομμάτι της υπάρχει και ένα αρχαιολογικό εύρημα. Οι πινακίδες που κατευθύνουν προς αρχαιολογικούς χώρους είναι πάρα πολλές ενώ οι περισσότεροι χώροι είναι επισκέψιμοι και προστατευόμενοι. Ας δούμε όμως μερικούς απο τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Φλώρινας.

Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Βυζαντινά – Μεταβυζαντινά μνημεία Πρεσπών
Η Ελληνιστική Πόλη στην Φλώρινα
Η Ελληνιστική Πόλη στις Πέτρες
Ο αρχαιολογικός χώρος στον Αγ. Παντελεήμονα
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας


Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Τα ερείπια tns βασιλικής βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου νησιού της λίμνης Μικρή Πρέσπα. Ο ναόs ιδρύθηκε από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ το 983 n 986 μ.Χ., ο οποίος, μετά τη νίκη του κατά των Βυζαντινών και την κατάληψη tns Λάρισας, μεταφέρει από εκεί τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου (Επισκόπου Λαρίσnς στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου) στην Πρέσπα, που εκείνη την εποχή αποτελούσε τον πυρήνα του βουλγαρικού κράτους. Παρά τις αλλεπάλλnλες καταστροφές και λεnλασίες του ναού από διάφορους επιδρομείς, οι κάτοικοι της περιοχnς τον ανακατασκευάζουν πολλές φορές και συνεχίζουν να τον χρησιμοποιούν ωs το βασικό λατρευτικό κέντρο μέχρι τα μέσα του 150υ αιώνα.

 

Ο ναός ανήκει στον τύπο tns ξυλόστεγnς βασιλικnς με τρία κλίτη, τα οποία χωρίζονται από δύο πεσσοστοιχίες, που n καθεμιά τους αριθμεί επτά πεσσούς. Ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στοιχείο αποτελεί το σύνθρονο στην κόγχη του ιερού βnματος, οι βαθμίδες δηλαδή που χρησιμοποιούσαν στις επίσημες τελετές οι ανώτατοι αρχιερείς, πάνω από το οποίο μάλιστα σώζονται και δείγματα από τις παλιότερές τοιχογραφίες του ναού, που απεικονίζουν με κόκκινο χρώμα δεκαοχτώ αψίδες, στις οποίες αναγράφονται οι έδρες των επισκόπων που υπάγονταν στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Από τα υπόλοιπα στρώματα τοιχογράφησης της βασιλικήs σώζονται ελάχιστα δείγματα, κυρίωs μορφέs στρατιωτικών Αγίων, της Παναγίας και ενόs αγγέλου, τα οποία χρονολογούνται στον 11ο και 12ο αιώνα και σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Η συνέχεια του άρθρου στην ΗΧΩ, την εβδομαδιαία εφημερίδα του Νομού Φλώρινας

Related posts:

Comments