Το παζλ των αρχαίων παπύρων

 

Θέματα που αφορούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αποκρυπτογράφησης, καθώς και το περιεχόμενο των αρχαίων παπύρων συζητούν 300 ειδικοί από όλον τον κόσμο στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παπυρολογίας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 21 Αυγούστου.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Διεθνούς Ενωσης Παπυρολόγων, της Ελβετικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών, της Ακαδημαϊκής Εταιρίας της Γενεύης και του Ιδρύματος Max van Berchem.

Οι αρχαίοι πάπυροι, που στην πλειοψηφία τους έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, ενώ πολλοί επίσης είναι γραμμένοι στα αρχαία αιγυπτιακά, αλλά και στα αραμαϊκά, στα εβραϊκά, στα λατινικά και στα αραβικά, δε διασώζονται σε άριστη κατάσταση ούτε είναι άφθαρτοι, όπως δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα «Tribune de Geneve» ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Πολ Σούμπερτ, που συγκαταλέγεται στους διοργανωτές του συνεδρίου: «Πρέπει να βλέπουμε τα κείμενα σαν παζλ. Να προσαρμόζουμε τα κομμάτια χρησιμοποιώντας τόσο γλωσσολογικές γνώσεις όσο και συγκριτικά στοιχεία», τονίζει. Ως προς το περιεχόμενο των παπύρων που διασώζονται, ο Ελβετός καθηγητής λέει: «Τα περισσότερα αρχαία αυτά κείμενα παρέχουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή. Πρόκειται μεταξύ άλλων για δικαστικές προσφυγές, συμβόλαια και αναφορές».

Πηγή: agelioforos.gr

Related posts:

Comments