Πρόγραμμα - «ασπίδα» στη λαφυραγωγία

Χάρη σε ένα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας που ετοιμάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε 10.000 αρχαιολογικές περιοχές της Ιορδανίας, αρχαιολόγοι και συντηρητές θα έχουν λεπτομερειακή και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις αρχαιότητες μέσω μιας οθόνης στο Διαδίκτυο.

Πρόγραμμα - «ασπίδα» στη λαφυραγωγία

Πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμη μία βάση δεδομένων που δημιούργησε το Ινστιτούτο Συντήρησης Γκετί στο Λος Αντζελες με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και βοήθεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας.

Το σύστημα αυτό, διαθέσιμο στα αγγλικά και στα αραβικά, ονομάζεται MEGA (Middle Eastern Geodatabase for Antiquities) και μεταφέρει τις πληροφορίες του μέσω των δορυφορικών εικόνων μέσω της Google Earth. Από την αρχαία πόλη της Πέτρας έως τα μικροσκοπικά αρχαία θραύσματα που φτάνουν έως και τη Νεολιθική περίοδο, όλα θα βρίσκονται μέσα στη βάση δεδομένων.

Η χρησιμότητα του νέου προγράμματος που κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια, είναι, πέρα από την άμεση πρόσβαση, η προστασία των αρχαιοτήτων από την ανάπτυξη, από τα κοπάδια ζώων και τη λαφυραγωγία που βρίσκεται ξανά σε άνθιση. Ενώ, βέβαια, το σύστημα δεν θα μπορεί από μόνο του να απομακρύνει τους ληστές, θα έχει τη δυνατότητα όμως να καταγράφει άμεσα τις καταστροφές, τις κλοπές και τις υπόλοιπες αλλαγές έτσι ώστε να γίνεται ταχύτερα και η αποκατάστασή τους.

«Ο κλασικός κανόνας στη συντήρηση είναι ότι δεν μπορείς να συντηρήσεις κάτι μέχρι να μάθεις ότι το έχεις», είπε ο Τίμοθι Γουάλεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκετί. «Το είδος του εργαλείου για να το κάνεις αυτό, δεν υπάρχει πουθενά αυτή τη στιγμή». Προς το παρόν, όμως, η βάση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγους χρήστες, αλλά πολλοί αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι τελικά θα ανοίξει σε ένα ευρύτερο γκρουπ μελετητών και συντηρητών παγκοσμίως.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να εφαρμοστεί στο Ιράκ, όμως η αμερικανική εισβολή, η λεηλασία του μουσείου της Βαγδάτης και το χάος και η βία που επικρατούσαν, ανάγκασαν το Γκετί να το ακυρώσει.

Το Ιράκ, όμως, δηλώνει «έτοιμο, τα μνημεία μας είναι έτοιμα και οι ομάδες μας μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας». Αν το Γκετί συμφωνήσει «μπορούμε να αρχίσουμε την επόμενη μέρα».

  • Υπαίθριο μουσείο
    «Θέλουμε να αποκαλούμε την Ιορδανία υπαίθριο μουσείο. Βρίσκεις παντού αρχαιότητες», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας, Ζιαντ αλ-Σαάντ, που θέλει να κάνει το MEGA προσβάσιμο σε όλους.

Related posts:

Comments