Θεσσαλονίκη – Με μια φρεγάτα και παρουσία περίπου 100 βετεράνων και απογόνων τους από 5 χώρες οι εκδηλώσεις για το Μακεδονικό Μέτωπο

22 Σεπτεμβρίου 2010

Τα μάτια τους έχουν δει πολλά. Έχουν νιώσει από πρώτο χέρι το κρύο και την κακουχία. Κι έχουν δει από κοντά το θάνατο ανθρώπων, που μπορεί να γεννήθηκαν σε άλλη χώρα από τη δική τους πατρίδα, αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να αφήσουν δίπλα τους την τελευταία τους πνοή, με λέξεις αποχαιρετισμού και οδύνης ειπωμένες σε άλλη γλώσσα. Συμπολεμιστές. Σύμμαχοι. Μετέφεραν τις μνήμες τους στις επόμενες γενιές και οι απόγονοί τους δεν ξεχνούν…

 Ο λόγος για περισσότερους από 100 παλαίμαχους πολεμιστές των συμμαχικών δυνάμεων και απογόνους τους, από την Ελλάδα (50 βετεράνοι και απόγονοι), τη Γαλλία (10), τη Βρετανία (32), τη Σερβία (12 παλαίμαχοι και 10 επίσημοι) και την Ιταλία (ένας), που θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στις 25-28 Σεπτεμβρίου, στις τελετές εις μνήμην της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου, στις 15 Σεπτεμβρίου 1918.

Οι περίπου 100 βετεράνοι και απόγονοί τους θα παραβρεθούν στην τελετή μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 στο γαλλικό νεκροταφείο Ζέιτενλικ («Zeitenlick», Οδός Λαγκαδα στη Θεσσαλονίκη). Την επόμενη ημέρα, την ίδια ώρα, θα συμμετάσχουν σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Συμμαχικό Μνημείο του Πολύκαστρου, κοντά στο Κιλκίς.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν ενισχυμένο γαλλικό «χρώμα», καθώς η γαλλική φρεγάτα Surcouf θα καταπλεύσει, μ’ αυτήν την αφορμή, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο και «των άριστων σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στο στρατιωτικό τομέα, ιδίως στο ναυτικό, που αντανακλά τη μακρά παράδοση αδελφοσύνης μεταξύ των δύο στρατών από το 1821», όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γαλλικού προξενείου.

  • Μια φρεγάτα μεγαλύτερη από γήπεδο ποδοσφαίρου!

To Surcouf είναι μια φρεγάτα τύπου F7111, με μετατόπιση των 3.600 τόνων και μήκους 125 μέτρων, μεγαλύτερου δηλαδή από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ο κύριος οπλισμός της αποτελείται από ένα κανόνι 100 χιλιοστών, ένα αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Crotale, δύο κανόνια 20 χιλιοστών, οκτώ πυραύλους EXOCET MM40 κι ένα ελικόπτερο.

Ο κυβερνήτης είναι ο πλοίαρχος Μαρκ Αντουάν ντε Σεν Ζερμέν (Marc Antoine de Saint Germain), που φέρει τα διακριτικά του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας, ενώ το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 153 ναύτες και αξιωματικούς.

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=11524

Related posts:

Comments