Ψηφιακά 280 αρχαιοελληνικά χειρόγραφα

  
28/9/10
 
Ψηφιακά 280 αρχαιοελληνικά χειρόγραφα

Πάνω από 280 τόμους αρχαίων ελληνικών χειρογράφων τοποθέτησε η Βρετανική Βιβλιοθήκη στον δικτυακό τόπο της, στο πλαίσιο του πρόσφατου προγράμματός της να ψηφιοποιήσει σημαντικά αρχαία έγγραφα, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα ψηφιοποιημένα πια χειρόγραφα, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τέταρτο της συλλογής των 1.000 ελληνικών χειρογράφων, των 3.000 παπύρων και των πρώιμων εκτυπώσεων της βιβλιοθήκης, είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.bl.uk/manuscripts.

Το περιεχόμενο των χειρογράφων εκτείνεται από τη λογοτεχνία έως την ιστορία, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου, που καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα από τα κλασικά χρόνια ως το Βυζάντιο. Ανάμεσα στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα βρίσκεται το Ψαλτήρι του Θεόδωρου που γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη του 1066 και οι μύθοι του Αισώπου γραμμένοι από τον Βαβρία (ή Βάβριο) που ανακαλύφθηκαν το 1842 στο Αγιον Ορος.

Το ένα τέταρτο της συλλογής των ελληνικών χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο Ιντερνετ
  
Το ένα τέταρτο της συλλογής των ελληνικών χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο Ιντερνετ

«Αυτό είναι ακριβώς ό,τι προσδοκούμε όλοι από τη νέα τεχνολογία, αλλά τόσο σπάνια παίρνουμε», δήλωσε η Μέρι Μπερντ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχετικά με την πρωτοβουλία.

«Ανοίγει μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών σε όλους -από τους ειδικούς έως αυτούς που έχουν μια περιέργεια- οπουδήποτε στον κόσμο, δωρεάν». Τη σπουδαιότητα του ανοίγματος του αρχαίου κόσμου σε όλο τον σύγχρονο επισήμανε και ο επιμελητής της Βιβλιοθήκης, Σκοτ Μακ Κέντρικ τονίζοντας ότι το Λονδίνο είναι ακριβό μέρος για να περνάς την ώρα σου μελετώντας στα ξεθωριασμένα μικροσκοπικά ελληνικά χειρόγραφα ή στις εκατοντάδες σελίδες περγαμηνών.

«Στο κάτω κάτω δεν μπορούν όλοι οι μελετητές να αντέξουν οικονομικά να έρθουν εδώ για βδομάδες και για μήνες. Η μεγάλη ατραξιόν του διαδικτύου είναι η ικανότητα να το κάνεις στο γραφείο σου, όποτε θέλεις και χωρίς χρήματα».

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη διαθέτει μεταξύ άλλων στο Ιντερνετ σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Σιναϊτικό Κώδικα και εφημερίδες του 19ου αιώνα, ενώ το 2012 θα δημοσιευτούν σε ψηφιακή μορφή 250 έγγραφα επιπλέον.

Comments