1913: Η συμφωνία για το τέλος του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου

 

 
getImage.do?size=medium&id=11069&format= 1913: Η συμφωνία για το τέλος του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου
 
Εικονογράφηση για τη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου.
  
Στις 10 Αυγούστου 1913 υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.

  Ο Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε στις 29 Ιούνη 1913 όταν η Βουλγαρία επιτέθηκε κατά των πρώην συμμάχων της (της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Βουλγαρία συνετρίβη και ζήτησε ειρήνη. Στις 30 Ιούλη άρχισε στο Βουκουρέστι η συνδιάσκεψη ειρήνης.

 Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η Σερβία πήρε ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της Μακεδονίας που το είχε αποσπάσει πρωτύτερα η Βουλγαρία από την Τουρκία, η Νότια Μακεδονία και η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, η νότια Δοβρουτσά στη Ρουμανία και ένα τμήμα της Ανατολικής Θράκης με την Αδριανούπολη στην Τουρκία.

 Τελικά η Βουλγαρία από τα εδάφη που είχε αποκτήσει μετά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, κράτησε μερικά μόλις τμήματα της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Τα τουρκο – βουλγαρικά σύνορα μετακινήθηκαν δυτικότερα από τη γραμμή Αίνου- Μήδειας

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=393161&publDate=10/8/2000
Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Συμβιβασμός στο όνομα δεν είναι πλέον το τέλος του κόσμου για τους Σκοπιανούς
  2. Προς συμφωνία για «Μακεδονία του Βαρδάρη»
  3. Κλιμάκωση της Σκοπιανής Προπαγάνδας με στόχο το τέλος των Διαπραγματεύσεων για την ονομασία
  4. Οι όροι των Σκοπίων για συμφωνία με Ελλάδα
  5. Το ξανασκέπτονται οι Σκοπιανοί για το άγαλμα του Φιλίππου στη Μπίτολα (Μοναστήρι)
Comments