Η αρχαία Αµβρακία αποκτά το µουσείο της

 

 Η αρχαία Αµβρακία αποκτά το µουσείο της

Η πρωτεύουσα του βασιλιά Πύρρου, η σηµαντικότερη αποικία των Κορινθίων στη Βορειοδυτική Ελλάδα µαζί µε την Κέρκυρα, η Αµβρακία (η σηµερινή Αρτα) αποκτά ολοκαίνουργιο µουσείο που εγκαινιάζεται απόψε στις 19.30

(περιοχή Τρίγωνο). Στα 500 τετραγωνικά εκθεσιακών χώρων – από 1.775 τ.µ. που καλύπτει το νεόδµητο µουσείο, µε προϋπολογισµό 1,8 εκατ. ευρώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ευρήµατα κυρίως από την Αµβρακία που ιδρύθηκε το 625 π.Χ. και τα νεκροταφεία της και λιγότερα από ανασκαφές από τις γύρω περιοχές.

Το νήµα ξετυλίγεται από τα προϊστορικά χρόνια, όµως το µεγαλύτερο βάρος πέφτει στην ιστορία και την εξέλιξη της πόλης που ήκµασε περί το 295 π.Χ. µέσα από την παρουσίαση λίθινων ψηφισµάτων, νοµισµάτων, αγγείων, αλλά και σηµαντικών τειχισµένων οικισµών όπως το Ορραον, τάφων και επιτύµβιων στηλών, αλλά και του πολυάνδριου, του δηµόσιου σήµατος της πόλης για τους νεκρούς µαχητές της. Η συνέχεια είναι αφιερωµένη στις οικίες της Αµβρακίας µε την παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών της χώρων, όπως ο οίκος, το λουτρό, ο ανδρώνας, ο γυναικωνίτης και η αυλή, ενώ η επόµενη ενότητα εστιάζει στο τέλος της Αµβρακίας και στην πολιορκία της το 189 π.Χ. από τους Ρωµαίους ενώ τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες συνδέουν την αρχαία Αµβρακία µε τη βυζαντινή, οθωµανική και σύγχρονη πόλη της Αρτας.

Τέλος στο αίθριο του µουσείου εκτίθενται επιτάφιες στήλες από τα νεκροταφεία της Αµβρακίας, στον δε περιβάλλοντα χώρο έχει ανακατασκευαστεί τµήµα δρόµου µε αρχαίες οικίες, συστάδα κιβωτιόσχηµων τάφων και τµήµα εγκαταστάσεων ελαιοτριβείου.

Πηγή: Τα Νέα

Related posts:

Want more of this? See these Posts:

  1. Μια ασπίδα «µιλάει» για την αρχαία Μακεδονία
  2. Άλλη μια διαστρέβλωση της ιστορίας…Η αρχαία Μακεδονία ταυτίζεται με το κρατίδιο της FYROM….
  3. Έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία ετοιμάζει το Λούβρο
  4. Το «σπίτι» της αποκτά την Πέμπτη η Μύρτις
  5. Αγγ.Κοτταρίδη: Η Μακεδονία αποκτά τον Παρθενώνα της
Comments