Ο Stephen G. Miller μιλάει για τους Μακεδόνες στην Αρχ. Νεμέα

Photo @ 12thespis.wordpress.com

«Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας» οργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο κ. Στέφανος Μίλλερ με θέμα «Οι Μακεδόνες στην αρχαία Νεμέα». Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, απευθύνεται σ’ όλους τους πολίτες και θα πραγματοποιηθεί στην ισόγειο αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των επιχειρήσεων Παπαοικονόμου-Ville Elia.
Ο Στέφανος Μίλλερ (S.G. Miller) είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αρχαιολόγους της εποχής μας.
Γεννήθηκε στο Goshen, Ινδιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton.

Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το 1973. Κατά τα 36 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο, έκτισε το αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ξεκίνησε την αναστήλωση του αρχαίου ναού του Δία, ενώ πρωτοστάτησε και στην αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, που γίνονται από το 1996 κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο με μεγάλη συμμετοχή τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από όλο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κι όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια, μόνο με χορηγίες και δωρεές από την Ελλάδα και την Αμερική. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως καθηγητής Κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-87, όταν διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανασκαφές του στη Νεμέα, ενώ έχει γράψει και βιβλία που δεν αφορούν στη Νεμέα όπως π.χ. τα: The Prytaneion: its Function and Architectural Form (University of California Press 1978), Arete: Greek sports from ancient sources (V.C. Press 2004), Ancient Greek Athletics (Yale University Press 2004) και The Berkeley Plato (V.C. Press 2009).

Πρόσφατα εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα ένα πρωτότυπο παιδικό βιβλίο του με τίτλο: «Ο Πλάτων στην Ολυμπία», που αναφέρεται στην παιδική ηλικία του σπουδαίου φιλοσόφου.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής, έχει αναγνωριστεί ως «πρόσωπο της Εβδομάδας» από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004 κ.λπ.

Ο κ. Μίλλερ έχει συνδέσει το όνομά του –εκτός των άλλων- με τη διεθνή επιστημονική υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας και την προσπάθεια μη χρήσης του ονόματός της από την FYROM. Είναι γνωστές, για το θέμα αυτό, οι επιστολές που έστειλε σε επίσημη διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα και κυβερνητικούς Αμερικανούς αξιωματούχους (22-1-2009).

Πηγή: laosver.gr

Related posts:

Comments